Aflevering 19 – Maluku folksongs 2.
Folksongs van Maluku, die populair waren in de tijd dat de eerste generatie Molukkers naar Nederland kwam in 1951, zijn doorgegeven aan latere generaties en vormen nog steeds een inspiratiebron voor veel Molukse muziekgroepen. De muziek wordt nog immer—veelal gemoderniseerd—gespeeld op Molukse bruiloften, feesten en Kumpulan-(dorps)bijeenkomsten.
Traditioneel werd de muziek gespeeld door een ensemble geleid door viool of Hawaiian gitaar. Het repertoire van de oudere populaire liederen is vanaf ongeveer de jaren ’50 aangevuld met geharmoniseerde versies van volksliedjes en regionale liedjes van Maluku. Verscheidene van deze liedjes zijn verspreid geraakt over de archipel en zijn tot het nationaal erfgoed van Indonesië gaan behoren.
De Molukse populaire liedjes worden geleerd op school en uitgevoerd op culturele shows (soms ook op televisie) als symbolen van de Molukse identiteit.
In de loop der jaren is het traditionele Molukse repertoire veranderd, aangepast, verwesterd en gemoderniseerd, zowel op de Molukken als in Nederland.
Cassette Beilohy Group Vol. 5 (Pimp./dbp. Zeth Telehala)
1. Satu gandong
2. Badendang lagu Ambon
3. Hura 2 cincing
4. Sayang kane
5. Nusa ina pulau ibu
6. Panggayo
Cassette Masnait Group – Sio Sayang e (M 911) Pop Maluku
7. Kole-Kole
8. Batu Badaong
Cassette Tresna Group – Nusa Niwe
9. Nusa Niwe
10. Mengail
11. Hujan sore-sore
12. Ou Urango
13. Mande-mande
14. Pohon Cengkeh
15. Tanah Orang
16. Membangun Indonesia
17. Manise-Manise