Perestrojka #32: Nova Zembla 2: Centraal-Azië 2. Onze serie met werk dat tot stand kwam rond verbouwing (perestrojka) en ineenstorting (‘destroyka’) van het communisme in Oost-Europa is vandaag voor de tweede keer in ‘nova zembla’ (nieuw land) Tadzjikistan. Deze uitzending is gewijd aan werk van Tolibchon Sjachídi, met wie u in de vorige aflevering al kennismaakte.
Sjachidi (foto) componeerde zijn eerste pianosonate voor zijn debuut in de Kleine Zaal van het conservatorium van Moskou in 1980. De componist vertelt “dat de helft van de composities die op het affiche stond, alleen nog maar in mijn hoofd bestond. Aan deze sonate werkte ik met enorme ijver.” In het werk weerklinken Perzische ritmes.
Het Boston Symphonic Orchestra vervolgt onder leiding van Charles Ansbacher met “Twee Tadzjiekse sentimenten” uit het jaar 2000.
Wij vervolgen met ‘Kalief Ooievaar’, zijn kinderopera uit 1988 naar het sprookje van de Duitse schrijver Wilhelm Hauff (1802-1827).
Wij besluiten deze aflevering, gewijd aan werken van Sjachidi, met zijn vocale cyclus ‘Dobro vam!’, ‘Vrede zij met u!’ voor tenor en symfonieorkest op gedichten van Hafiz, Goethe en Poesjkin.
Tolibchon Sjachidi (Doesjanbe, 13.3.1946).
1. Sonata nr. 1 (1980): 1) Largo ad Libitum. Presto.
Jekaterina Metsjetina, piano.
Imperia Moezyki. www.tabriz.ru. Producer: Tabriz Shakhidi.
2. Twee Tadzjiekse sentimenten (2000).
Boston Symphonic Orchestra olv. Charles Ansbacher.
3. ‘Kalif-Stork’, opera in 1 deel (1988) naar het sprookje van Wilhelm Hauff op tekst van V. Tsjajkovski.
Russisch Cinematografisch Staatssymfonieorkest en solisten van de Tadzjiekse Staatsopera olv. Sergej Skripka.
4. ‘Vrede zij met u!’ (‘Dobro vam!’) voor tenor en symfonieorkest op gedichten van Hafiz, Goethe en Poesjkin (1999): 1) Kom binnen, laat ons de kroezen vullen, 2) De vogels zingen, 3) Vrede zij met u! 4) De dichter.
Andrej Doenajev, tenor en het Russisch Cinematografisch Staatssymfonieorkest olv. Sergej Skripka.
Muzz. www.tabriz.ru. Producer: Tabriz Shakhidi.