In deel 1 de CD World Music in the Netherlands, een promotiealbum samengesteld door de Wereldomroep bedoeld voor buitenlandse radiostations.
Wereldmuziek NL! is een serie uitzendingen over de waaier aan in Nederland gemaakte muziekgenres die gerekend worden tot het uitgebreide gebied van de wereldmuziek.
Wereldmuziek is sinds de jaren tachtig de verzamelterm voor volksmuziek (ook wel traditionele muziek), niet-westerse klassieke muziek, niet-westerse popmuziek en de mengvormen daarvan.
Zoals bekend is er, mede door drastische bezuinigingen, in het voorjaar van 2012 een einde gekomen aan de Nederlandstalige uitzendingen van Radio Nederland Wereldomroep. Daarmee komt een einde aan een rijke historie en een aanzienlijke archiefopbouw.
De Wereldomroep zorgde vanaf haar oprichting in 1947 voor “Holland Promotie”, hetzij vanuit politieke overwegingen, hetzij vanuit economische overwegingen zoals programma’s over de Nederlandse industrie, landbouw en bloementeelt, hetzij vanuit culturele overwegingen.
Cultuurgoed behelsde de promotie van Nederlands taal en letterkunde en alle vormen van in Nederland geproduceerde muziek, licht, jazz, klassiek. Dat begint met de promotie van het Concertgebouw en al snel gevolgd door de promotie van Nederlandse componisten, het Radio Filharmonisch Orkest en Kamerkoor.
Begin jaren zestig start een lange traditie in het opnemen en promoten van jazzmuziek en folkloristische muziek voor de taalredacties, waaronder opnamen van Surinaamse en Antilliaanse bands voor de Caribische Afdeling. Eveneens werden opnamen (vrijwel altijd met andere binnenlandse omroepen) van grote orkesten en festivals, kleine orkesten en ensembles, en opnamen diverse populaire orkesten via de transcriptiedienst en later de muziekafdeling beschikbaar gesteld aan buitenlandse stations.
- Orchestra Saljuco, Saljuco tune (E. Juliet) Salsa
- Orchestra Saljuco, Katalina (E. Juliet/arr. E. Calmes), Salsa
- East Meets West, Sagit Sultan (A. Eind/T. Catalpinar), Arabic pop
- Cita Con lei Pasado, Ven a Bailar (0. Krijn/J. Ploeger/C. Amasia), Merengue
- Senemali, Yela (S. Morlaye/K. Prosper), African (Senegal)
- Joia, Compadre (Joia), Brazilian pop
- Super & The Allstars, Boom-Boom, Reggae (Caribe)
- Moluccan Moods Orchestra, Cerlele, Lagu-lagu rock
- Ifang Bondi, Sanneh Mentering (E. Touray/A. Jobe), West African
- Nueva Manteca, Manteca, (D. Gillespie/C. Pozo/W. Fuller), Latin jazz
- Kuni Kids, Amsterdam (Ligtenberg/F. Nielen), Zairese rumba-rock
- Hasan Band, Sude Sude (trad. Azeri folksong), Turkish pop
- Dandaré, Kikesaki (C. Dandaré), Antillean tumba