African Blues nacht, met muziek van Ali Farka Touré, Boubacar Traoré, Ismaël Lo, Oliver (Tuku) Mtukudzi en Tinariwen.
Ali Farka Touré was een uit Mali afkomstige zanger en gitarist. Hij wordt beschouwd als één van de invloedrijkste Afrikaanse muzikanten. Zijn muziek is een kruising tussen traditionele Malinese muziek en Noord-Amerikaanse en Britse blues.
Cd. Ali Farka Touré, Radio Mali (1996).
Boubacar Traoré leerde eind jaren 50 gitaarspelen van zijn oudere broer die in Cuba muziek gestudeerd had. Hij werkte aanvankelijk als kleermaker in Bamako, maar was in de jaren
60 veelvuldig op de radio te horen. Zijn eerste album, Mariama, werd in 1990 uitgebracht.
Traoré werd internationaal bekend, en toerde door Europa, Afrika, en Noord-Amerika. De
Belgische schrijfster Lieve Joris schreef over hem in haar boek Mali blues (1996).
Cd. Boubacar Traoré, Maciré (2000).
Ismaël Lô is een veelzijdig zanger en kunstenaar, hij speelt gitaar en mondharmonica. Hij is afkomstig uit Dogondoutchi in Niger.
In de jaren 1970, studeerde Lô aan de School of Art in Dakar, later trad hij toe tot de populaire Super Diamono. Hij verliet de groep in 1984 om een solocarrière te beginnen. Het album Tajabone werd een succes in de Europese hitlijsten. Het album lanceerde zijn internationale carrière
Cd. Ismaël Lo, The balladeer – The Best of Ismaël Lo (2001)
Oliver (Tuku) Mtukudzi is een gitaar-virtuoos uit Zimbabwe, die al een zeer lange en rijke staat van dienst heeft in eigen land. Hij begon op te treden in 1977 in de Wagon Wheels, een band waarin ook Thomas Mapfumo speelde.
Later is hij aan een solo carrière begonnen. Hij is zowel een fantastische gitarist als een verteller.
In 2010 werd het album Mtukudzi – The Tuku Years (1998-2002) uitgebracht.
Het uit Mali afkomstige rondreizende gezelschap Tinariwen werd in 1980 geformeerd, in een
regio in de Sahara. De groep werd in de jaren ’90 aangevuld met een jongere generatie muzikanten. In de woestijn nam de band al zijn oude albums op. Het politieke klimaat in Mali dwong bands als Tinariwen echter het land te ontvluchten. De leden van Tinariwen wilden het zesde album Emmaar desondanks in een woestijn opnemen. Het werd Californië. In het Amerikaanse woestijnlandschap, in Joshua Tree Park, namen de Malinezen de plaat op met Amerikaanse gastmuzikanten als gitarist Josh Klinghoffer en leden van Red Hot Chili Peppers, maar weet uiteindelijke toch zijn Malinese woestijn authenticiteit te behouden.
Cd. Tinariwen, Emmaar (2014).
In 2014 kwam het verzamelalbum ‘The Rough Guide To African Blues’ uit. Luistert U tot de klok van 7 uur naar deze verzameling van African blues.
Cd. The Rough Guide to African Blues 2014.