Deze nacht is gewijd aan de Accordeon, een veelzijdig instrument dat in verschillende stijlen in vele landen in de wereld wordt bespeeld. U hoort voorbeelden van Franse, Portugese, Oostenrijkse, Poolse, Oekraïense, Bosnisch/Servische en Argentijnse interpretaties.
‘Swing Accordion.
(Le Swing á Bretelles)’, een compilatie van een achttal Franse accordeonisten, waaronder: Tony Muréna; Barro Ferré en Charles Louis. Een opeenvolging van goed gekozen nummers draagt bij aan het luisterplezier van deze cd.
Cd. ‘Swing Accordion (Le Swing á Bretelles)’. Label: Iris Music. Distributie Harmonia Mundi (2003). Video
Danças Ocultas.
De diatonische accordeon -in Portugal bekend als “concertina”- is ontworpen in de eerste helft van de 19e eeuw. De accordeonisten Artur Fernandes, Filipe Cal, Filipe Ricardo en Francisco Miguel stellen hun vaardigheden niet zo zeer in dienst van de traditionele folklore – die ooit werd gezien als de "wil van de concertina" – maar meer in het maken van hun eigen stijl.
Cd. ‘Pulsar’ van Danças Ocultas. Label: Magic Music Records (2004). Distr. CNM. Video
‘Live’ (vol. 2) van het Oostenrijkse trio Klaus Paier (accordeon), Stefan Gfrerrer (bas) en Romam Werni (drums). Op deze cd overspoelen zij de luisteraar met muzikale ideeën. Door de stuwende ritmiek van de drummer en de humoristische solo’s van de bassist ontstaan er prachtige passages met de accordeon.
Cd. ‘LIVE’ (vol.2) van Klaus Paier | Stefan Gfrerer | Roman Werni. Label: PAO Records (2002), code: PAO10890. Video
Motion Trio.
Dit innovatieve Poolse accordeon trio, opgericht in 1996, is erin geslaagd om het imago van hun instrument, de accordeon, te veranderen. Hun avant-garde geluid varieert tussen ‘minimal music’, jazz en rock en verklankt zo ook de naam van hun trio: Motion. Zij doen dit op een strikt akoestische basis, waarbij noch samplers noch extra effecten zijn toegepast.
Cd. ‘Play-Station’ van Motion Trio. Label: Asphalt-Tango Records (2005), code CD-ATR 0705. Distributie Music & Words. Video
De Oekraïense Volodymyr Kurylenko speelt op een ‘bayan’, niet op een accordeon. De bayan is een typisch Russisch instrument dat men in het westen "knop accordeon" noemt. Het heeft een warme melodieuze klank en een rijke en krachtige bas waardoor het perfect geschikt is voor het spelen van Slavische muziek. Er zijn duizenden stukken geschreven voor de bayan. Op deze cd interpreteert Volodymyr nummers van o.a. Astor Piazzolla, Vladimir Vlasov, Richard Galliano en Vyacheslav Chernikov.
Cd. ‘Impromptu’ van Volodymyr Kurylenko. Label: Volodymyr Kurylenko Recording (2005). Video
Nihad Hrustanbegović.
Nihad is in 1973 geboren in Bosnië en Herzegovina. In 1994 kwam hij naar Nederland in verband met de oorlog in Bosnië. De cd ‘Opus 7 The Cross-over’ is zijn tweede solo-album, hij maakt hierop gebruik van “cross-over scale’s”, oostelijke en westelijke geluiden, futuristische en minimalisme improvisaties, Balkan ritmes en verschillende moderne accordeon geluiden.
Cd. ‘Opus 7 The Cross-over’ van Nihad Hrustanbegović. Label: Eigen uitgave: www.nihad-accordeon.com (2010). Video
Raúl Barboza.
De muzikale tradities van de ‘Guyani’ Indianen van het noordoosten van Argentinië dienden als oefenterrein voor de in Buenos Aires geboren accordeonist Raúl Barboza, maar zijn muziek weerspiegelt een meer globale visie. Een unieke mix van Indiase, Europese en Afrikaanse invloeden: Barboza’s melodieën hebben alles van de tango, mazurka, wals maar ook van geluiden uit de natuur. Hij is de zoon van een orkestleider en gitarist en begon op de diatonische accordeon op zevenjarige leeftijd te spelen. Dit is zijn tweede album sinds zijn verhuizing naar Frankrijk in de jaren 70. Barboza werd verliefd op de Franse hoofdstad en is daar gebleven om vervolgens met de beste artiesten aldaar samen te spelen.
Cd. ‘La Tierra Sin Mal’ van Raúl Barboza. Label: Frémeaux & Associés (2003), code : LLL257. Video