Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner

Disc-Cover!

za 19 nov 2016 02:00 uur

Belangwekkende albums uit de folk- en rootsmuziek historie door Marius Roeting.

 

Het album ‘We died in hell, they called it Passchendaele’

 

cover

CD Hoes van het album 

 

 

Ongeloof. Verbijstering. Walging. Verslagenheid… Het zijn wat superlatieven en gemoedstoestanden die je kunt ervaren wanneer je de tentoonstelling Flanders Field in het Vlaamse Ieper bezoekt. De gruwelheden van de oorlog worden hier in alle heftigheid getoond. In het bijzonder over de Grote Oorlog, zoals de WOI in Vlaanderen genoemd wordt. Deze streek, het zuidwesten van Vlaanderen en noordwesten van Frankrijk, was het oorlogsriool van de vierjarige strijd. Honderdduizenden vielen, nog eens honderdduizenden werden verminkt of anderszins verwond. Door kogels, maar ook door de massaal ingezette gifgassen. De vele kerkhoven met kruisen, rijen lang en meters ver, zijn de zichtbare herinneringen aan deze gruweldaden. Piet Chielens, bewoner van de streek, is eén van de initiators van Flanders Field. In 1992 was hij nog freelance journalist voor het muziektijdschrift Gandalf en zette een ander herinneringsproject op: de Vredesconcerten, uitgevoerd door een internationale keur van folk-en wereldmuziekmuzikanten. ‘We died in hell, they called in Passchendaele’ is de veelzeggende titel van de eerste productie. Er zouden er velen volgen. Op de 11e november wordt de Grote Oorlog herdacht, een passend moment om de cd productie ‘We died in Hell, they called it Passchendaele’ aan u voor te stellen. Wellicht niet direct een muzikaal meesterwerk, maar wel een belangrijk initiatief in de historie van de roots- en folkmuziek.

 

We died in Hell hernieuwde de belangstelling van vooral jongeren -en met name Britse folkmuzikanten- voor dit stuk geschiedenis. Er werden weer (anti oorlogs)liederen geschreven met een hedendaagse kijk, maar vanuit een historisch besef. Ook buiten de landsgrenzen kreeg deze manier van muzikaal herinneren navolging. Derhalve past een uitgave als ‘We died in Hell, they called it Passchendaele’ prima binnen het concept van Disc-Cover, waarin we niet alleen muzikale pareltjes, maar ook secundaire belangwekkende albums –opnieuw- aan u voorstellen.

 

marwan_zoueini

Marvan Zouenni

 

Diverse artiestenWe died in hell, they called it PasschendaeleMap Records CD 93004

 

1.     Will ‘ye go to Flanders (trad) / Klaaglied van de vrouwen (trad, Hardeman-

Demeester) 6.12

2.     Ma mère et la fête (Zoueini) 4.44

3.     Di Nakht (Gelbart-Domnits) 2.20

4.     The long long trail (Nicol) 4.04

5.     Nabwaina owtal el mochwar (Zoueini) 5.15

6.     Und was bekam des Soldaten Weib (Brecht-Weill) 3.09

7.     Aux Soldats morts (Verhaeren-De Cauter) 4.38

8.     De Rode Heuvel (Monthéhus-Krier, Van de Merwe) 3.59

9.     Tsen Brider (D’Arguto)5.03

10.  Dos yingl vet zey firn (Leivick, Blume-Mushkes, Saubel) 3.08

11.  Aqaba (Caddick) 4.36

12.  No Man’s Land (Bogle) – The Flowers o’ the Forest (trad) 9.53

 

june_tabor_bbc

June Tabor

 

Uitvoerende artiesten: June Tabor, Shoshana Kalisch, Kristien Dehollander, zang; Marvan Zouenni, zang, ud; The Lone tree Orchestra: Huw Warren, piano, accordion, cello; Mark Emerson, viool, viola, accordion; Frans Ieven, contrabas, gitaar; Alfred den Ouden, concertina, gitaar, accordion, Vlaamse doedelzak; Hissam, darbuka; Rossignol, ney.

 

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan