Met muziek uit Azerbeidzjan, Wales, Senegal en Frankrijk.
1-
‘RIMA Garmon & Naqare’ met Rahman & Vahid Asadollahi.
Dit album is een RIMA (wat DUET betekend) voor Garmon & Naqare, uitgevoerd door Rahman & Vahid Asadollahi. Alle nummers zijn geïnspireerd op de melodieën van Azerbeidzjan en het Iraanse repertoire. Sommige van de nummers zijn gecomponeerd door meester Qolamhossein Bigjekhaniand & Rahman Asadollahi.
Cd. ‘RIMA Garmon & Naqare’ – Rahman & Vahid Asadollahi. Label: Raha Records (Iran) 2016. Distributie: XANGO music. VIDEO Rahman Asadollahi – VIDEO Vahid Asadollahi.
2-
‘SOAR’ van Catrin Finch & Seckou Keita.
Catrin Finch is een ster op de klassieke harp en groeide op in het door regen en wind geteisterde Wales. Seckou Keita is een virtuoos bespeler van de kora en bracht zijn jeugd door op de droge savannes van Zuid-Senegal. Twee totaal verschillende werelden en muzikale achtergronden, maar wat levert het verbluffend mooie muziek op.
Cd. ‘SOAR’ – Catrin Finch & Seckou Keita. Label: Bendigedig (2018), code: BEND12-1. VIDEO
3-
‘Dust lane’ van Yann Tiersen.
Mensen die Yann Tiersen vooral kennen van zijn traditionele Franse volksmuziek met moderne, minimalistische klassieke invloeden kunnen wellicht schrikken van de songtitels van zijn 6e cd. De titels ‘Dark Stuff’ en ‘Ashes’ wijzen op de moeilijke periode die de componist meemaakte in het persoonlijke vlak. De idyllische soundtracks van Franse en Duitse films waren altijd al maar één kant van de Fransman. Misschien is dat ook wel de reden waarom Tiersen nu niet met gastzangers en –zangeressen werkt, maar zelf achter de microfoon plaats neemt. Ondanks de thematiek is dit album niet zwaar op de hand, maar biedt het ook ruimte aan sprankelende melodieën en lichte klanken. Een persoonlijke plaat die diverse kanten van de muzikant voor het voetlicht brengt.
Cd. ‘Dust lane’ van Yann Tiersen. Label: Mute (2010), code: 9090642. VIDEO