Met muziek uit New York, Tunesië, Denemarken, Zweden, België, Schotland, Senegal, Polen en Italië.
1- Nu Yorica Roots! – ‘The Rice of Latin music in New York City in the 60’s’.
Met ‘dance floor’ klassiekers bestrijkt Nu Yorica Roots! alle aspecten van Latijns-Amerikaanse muziek. Door het mixen van elementen uit het Latijn, Funk, Jazz, Mambo, Bugalu etc., was het geluid van Latijns-Amerikaanse muziek uit de jaren 60 een teken van de opkomst van een nieuwe muziekstijl, die sterk werd beïnvloed door het geluid van Black Amerikaanse en Cubaanse wortels. Het album bevat vele klassieke en zeldzame nummers van alle meesters van Latijnse muziek, zoals onder andere: Eddie Palmieri, Tito Puente, Machito, Ray Barretto…
Cd. Nu Yorica Roots – ‘The Rice of Latin Music in New York City in the 60’s’. Label: Soul Jazz Records 1000 (1960), code: SJRCD045 | VIDEO
2- ‘Laylet El Booree’ – Ifriqiyya Electrique.
Het tweede album van Ifriqiyya Electrique vertaalt zich als de ‘Night of the Madness’. Het verwijst naar de jaarlijkse bijeenkomst van het ‘adorcistische-geneestechnieken’ ritueel uit de ‘Banga of Tozeur’ een Afrikaans therapeutisch ritueel, waarin de geesten de lichamen in bezit nemen. Net als het ritueel zelf is het album wild, uitzinnig en streelt het nooit de verwachtingen van de luisteraar. Maar het doel ervan is ook om te genezen; met zweet, spiritualiteit, elektriciteit en trance die centraal staan in een overweldigend zintuiglijke ervaring.
Cd. ‘Laylet El Booree’ – Ifriqiyya Electrique. Label: Glitterbeat (2019), code : GBCD070. Distributie : XANGO music | VIDEO
3- ‘Chȃteau du Garage’ – Spöket i köket.
Spöket i köket (Geest in de keuken), is een van de grootste folk bigbands in de Noordse volksmuziekscene. Een Zweeds / Deens / Belgisch lounge-rave-orkest met dansende deuntjes en ballades uit de Scandinavische en Canadese traditie, maar ook uit eigen hoofd. Tien muzikanten op twintig instrumenten zorgen voor een breed scala aan geluiden, waardoor de individuele achtergronden van elk lid kunnen doorschijnen, terwijl ze samen een groter geheel vormen. Stijlen als manouche-jazz en heavy metal zullen niet onopgemerkt blijven.
Cd. ‘Chȃteau du Garage’ – Spöket i köket. Label: Go – Danish Folk music (2019), code: GO0219 | VIDEO
4- ‘Glaschu’ – Mary Ann Kennedy.
Het ‘Glaschu’ album is een liefdeslied over Mary Ann’s geboortestad – deze liedjes zijn het verhaal van de ‘Gaels’ (een etnolinguïstische groep afkomstig uit het noordwesten van Europa) in Glasgow, maar het is ook het verhaal van elke nieuwe aankomstgemeenschap in elke stad over de hele wereld – de thema’s zijn universeel. Mary Ann Kennedy groeide op in de zuidkant van een stad die rijk is aan talen en culturen, en als onderdeel van de grootste stedelijke diaspora van Schotse ‘Gaels’. Zij realiseerden zich dat, hoewel Gaelisch al 800 jaar deel uitmaakte van Glasgow, zij nog steeds deel uitmaakt van de ‘eb en vloed migratie’ evenals dat het geval is in elke stad.
Cd. ‘Glaschu’, home town love songs – Mary Ann Kennedy. Label: Arc Music (2019), code: EUCD2833 | VIDEO
5- ‘Routes’ – Diali Cissoko & Kaira Ba.
Verankerd door de kora en de vocalen van griot kora-speler en zanger Diali Cissokho, heeft Kaira Ba een unieke cross-culturele uitspraak gedaan met dit album ‘Routes’. Het bouwt een brug die duizenden werelden met elkaar verbindt, maar nauw verbonden is met een gedeelde geschiedenis. ‘Routes’ werd opgenomen in North Carolina, VS, en in M’bour, Senegal. De samenwerking groeide uit tot 35 muzikanten, die geluiden van Senegal verstrengelen met die van het Amerikaanse zuiden, sabar- en soruba orkesten, sprekende trom, balafoon en fula-fluit, maar ook het gospelorgel, de kopers en een strijkkwartet.
Cd. ‘Routes’ – Diali Cissoko & Kaira Ba. Label: Twelve-Eight records (2018). Distributie : XANGO music | VIDEO
6- ‘In the footsteps’ – Janusz Prusinowski Kompania.
Janusz Prusinowski Kompania is de belangrijkste vertegenwoordiger van de Poolse traditionele muziek, die zowel door de instellingen als door het publiek internationaal wordt gewaardeerd. Het zijn geboren entertainers, die hun werk combineren in concerten in zeer uiteenlopende contexten, van landelijke feesten tot tempels van muziek zoals de Carnegie Hall in New York. Janusz Prusinowski en zijn team oprichters en promotors van een jaarlijks terugkerend Mazurka festival, in Warschau, waarvan Janusz de artistiek leider is.
Cd. ‘In the footsteps’ – Janusz Prusinowski Kompania. Label: Buda musique (2019), code: 860345. Distributie: XANGO music | VIDEO
7- ‘Volver’ – Carlo Maver.
Een album ‘Live’ opgenomen in 2018 in de kerk van Casola (Italië). ‘Volver’ is muziek die voortkomt uit- en aangetrokken wordt door stilte. De keuze om solo te spelen stelt Maver in staat om de geluiden van de instrumenten zuiver te houden, te werken in stilte en pauzes een beslissende rol te laten spelen.
Cd. ‘Volver’ – Carlo Maver. Label: Visage music (2019), code: VM3024. Distributie: XANGO music | VIDEO