Search for:
spinner

De piano etude

do 28 jul 2011
Thema: Klassiek

DE PIANO ETUDE: VAN OEFENING TOT KUNST

Een wereldreis door de muziekgeschiedenis op jacht naar piano etudes.

Toen  programmamaker/presentator Thijs Bonger in 2010 besloot om de muziekgeschiedenis in te duiken op zoek naar piano etudes kon hij niet vermoeden wat hij hiermee allemaal overhoop zou halen.
Nu zijn we acht maanden verder en het blijkt dat dit project op een prettige manier uit de hand aan het lopen is. Er zijn ontzagwekkend veel piano etudes geschreven, ook door tegenwoordig totaal vergeten componisten, waarvan je je vaak afvraagt waarom hun muziek niet vaker op de lessenaar staat.
De uitzendingen zitten vol verhalen over componistenlevens. In de tweede helft van de achttiende eeuw waren de fortepiano’s niet aan te slepen. In elk zichzelf respecterend huis stond er een. Een meisje met een cello tussen haar benen of een fluit aan de lippen beschouwde men als uiterst onzedelijk. Daarom gingen ze en masse op pianoles.
In een Weense krant stond: Ieder beschaafd meisje, of ze nu talent heeft of niet, moet leren zingen of pianospelen; ten eerste omdat het in de mode is en ten tweede omdat het de gemakkelijkste manier is om charmant te zijn in het society leven. En, wie weet, duikelt ze op deze manier ook nog een goede echtgenoot op.
Er werden constant technische verbeteringen aangebracht die de mogelijkheden op het instrument aanzienlijk vergrootten. Composities werden daaraan aangepast. Dat betekende massa’s werk voor pianoleraren als Clementi en Czerny, die op den duur ook hun eigen studiemateriaal begonnen te componeren.
Al gauw groeiden etudes uit tot voordrachtsstukken en zo werd het genre concert etude geboren. Niet alleen Chopin en Schumann en Liszt maar ook tegenwoordig minder bekende componisten als Moscheles, Hummel en Henselt leefden zich helemaal uit in dit genre. In de twintigste eeuw werden er nog volop etudes geschreven. Vooral in Rusland waren ze er dol op. Ook in onze eeuw worden er nog steeds piano etudes gecomponeerd.
Tot nu toe bestaat dit project, getiteld DE PIANO ETUDE: VAN OEFENING TOT KUNST, uit twaalf uur radio en het eind is nog lang niet in zicht. Alle uitzendingen zijn via de pc op elk gewenst moment te beluisteren. Klik daarvoor op de Homepage links boven op Programmagids en klik daarna op een van de data die hieronder staan. Dan verschijnt het betreffende deel. Klik je op het luidsprekersymbooltje dan begint het programma.
15/12/2010 Delen I a en b. Muziek van Frescobaldi, Couperin, Bach, Scarlatti, Clementi, Moscheles, Mendelssohn en Hummel
12/01/2011 Delen II en III. Muziek van Field, Schumann, Bennett, Chopin, Brahms, Godowsky, Henselt en Alkan
02/02/2011 Delen IV en V. Muziek van Czerny, Liszt, Heller, Gottschalk en Grieg
16/03/2011 Deel VI. Muziek van Thalberg, Saint-Saëns en Smetana
13/04/2011 Deel VII. Muziek van Arriaga, Moszkowsky, MacDowell, Rubinstein en Tsjaikovski
27/04/2011 Deel VIII. Muziek van Ljadov, Ljapoenov, Arenski, Sibelius en Catoire
04/05/2011 Deel IX. Muziek van Chaminade, Godard, Albéniz, Granados en Skrjabin
22/06/2011 Deel X. Muziek van Skrjabin, Debussy, Reger, Dohnanyi, Bartók en Saint-Saëns
13/07/2011 Deel XI. Muziek van Pierné, Szymanowski en Godowsky
Op 03/08/2011 volgt deel XII. Muziek van Glazoenov en Blumenfeld