Met een verscheidenheid van muzikanten uit Afrika, Europa, het Midden-Oosten en Noord-Amerika.
1-
Amadran – Baba Sissoko.
Baba Sissoko werd geboren in Bamako, Mali, in een familie van muzikanten. Tijdens zijn jeugd begon hij de tamani (een trommel) te spelen, vaak ter gelegenheid van bruiloften en traditionele ceremonies. Hij verwierf bekendheid door lid te worden van de bands van ‘Habib Koité’ en begon in 1999 een carrière onder eigen naam. Sindsdien speelt hij over de hele wereld en werd hij opgenomen met artiesten als Youssou N’Dour, Salif Keita en Dee Dee Bridgewater. Hij heeft ongeveer twintig albums opgenomen waarvan Amadran, het album dat u nu gaat horen, de laatste in datum is.
Label: Homerecords.be (2019), code: 4446212 | Video
2-
Handmade Tales – Tradish.
Het trio Tradish speelt al 10 jaar Ierse vocale en instrumentale muziek en brengt nu hun derde CD Handmade tales op de markt. Het trio bestaat uit de Engelse John Pilkington (zang, gitaar, bouzouki, harmonium), Louise Vangsgaard (viool, zang) en Brian Woetmann (percussie, mandoline, zang). Het repertoire wisselt tussen traditionele en zelf gecomponeerde liedjes en instrumentale stukken. Dit is geen revolutionaire vernieuwing van Ierse muziek, maar een goed gespeelde en goed geacteerde voortzetting van bekende vormen.
Label: GO’ Danish Folk Music (2019), code: GO0619.
3-
Derin, Derin – Baba ZuLa.
Voor BaBa ZuLa is kunst hun bestaan. Het maakt deel uit van alles wat de Turkse band uit Istanbul doet. Derin Derin is hun eerste studio-album in vijf jaar. De Turkse ritmes vormen de basis van het geluid van de band. Door de voortdurende rebellie in hun 23-jarige carrière, ongeacht het heersende regime, wakkert de onrust bij Baba ZuLa weer aan; hun hoofd boven het maaiveld steken is een creatieve daad met uitdagende ‘psychedelische’ muziek.
Label: Glitterbeat (2019), code: GBCD 082. Distributie: XANGO music.
4-
The Gamba Sessions – Musa Mboob & XamXam.
Muzikanten uit het Verenigd Koninkrijk reizen naar Gambia in deze unieke culturele uitwisseling. Onder begeleiding van de Gambiaanse percussionist en zanger Musa Mboob creëren muzikanten uit beide landen een geïnspireerde, energieke, tribale, West-Afrikaanse soulmuziek. Musa Mboob & XamXam willen u de perfecte mix van traditionele West-Afrikaanse muziek bieden met een moderne twist.
Label: Arc Music (2019), code: EUCD2864 | Video
5-
Öngtupqa (Grand Canyon) – Sacred music of the Hopi tribe.
Clark Tenakhongva is een Hopi, hij zingt zijn hele leven al Hopi liederen en houdt zich bezig met de redding van de culturele Hopi erfenis op het gebied van kunst en muziek. Maar waar het hier vooral om draait is de zang van Clark Tenakhongva, want de Hopi manier van zingen is met recht uniek te noemen. En ook al versta je er geen woord van, deze zang kan je evengoed kippenvel bezorgen en ontroeren. Clark Tenakhongva: stem, rasp, rattles, gourd | Gary Stroutsos: fluiten, clay wind whistle | Matthew Nelson: clay pot percussions.
Label: Arc Music (2019), code : EUCD 2851.
6-
Alegria do triste – Fernando Lameirinhas.
De titel Alegria do triste betekent in het Nederlands Vreugde van het Verdriet en dat schetst meteen de nostalgische sfeer van Fernando Lameirinhas’ muziekstijl; een mengeling van jazz, de Kaapverdiaanse morna, de Braziliaanse chorinho en de samba cançao. Fernando schrijft en componeert alle liederen zelf en speelt ze met zijn eigen ensemble. Voor dit album met een aantal bijzondere gasten zoals Frank Boeijen, accordeonist Regis Gizavo uit Madagaskar, de Amerikaanse saxofonist Michael Moore en gitarist Leonardo Amuedo uit Uruguay.
Label: Munich Records (2002), code: BMCD 370 | Video
7-
Sissoko & Sissoko – Ballake Sissoko & Baba Sissoko.
Dit album, Sissoko & Sissoko, is het verhaal van twee neven, Baba Sissoko & Ballake Sissoko, die hun leven hebben gedeeld en aan de muziek hebben gewijd. Het album gaat over respect voor het gezin, over je wortels, over cultuur en tradities. Het is muziek over vrede en ruimdenkendheid. De neven hebben alles “live” opgenomen en elk nummer werd gespeeld door een van de beroemdste mensen ter wereld. Het resultaat is universele muziek.
Label: Homerecords.be, code: 44446209 | *Release 8 November 2019*