Donderdag 10 september start om 23:00 uur het nieuwe programma Re:light.
Een programma dat een podium wil zijn voor internationale network-radio producties. Radioproducties, die ook via andere platforms te beluisteren zijn. En altijd met de focus op nieuwe eigentijdse avontuurlijke muziek.
Op donderdag 10 september gaan we van start met Black & White Radio, een speciaal voor de Concertzender geproduceerde serie programma’s, gemaakt door Nico de Rooij. In de eerste aflevering staat de uit Bogotá afkomstige, maar in Amsterdam woonachtige componiste Natalia Dominguez Rangel centraal.
Nico de Rooij gaat met Natalia Dominguez Rangel in gesprek over de invloed en resonanties van geluid op de fysiologische gewaarwording en op de psyche van de mens. Hoe ervaren we ruimte in verhouding tot tijd en hoe verhouden akoestiek en architectuur zich tot elkaar. Een gesprek met vragen en antwoorden, die de Rooij en Rangel zullen laten weerklinken in de composities van Natalia Dominguez Rangel zelf.
Nico de Rooij is sinds 20 jaar werkzaam voor uiteenlopende componisten, als vormgever en lichtontwerper. In het proces van de realisatie van de visuele aspecten van live voorstellingen is het voor De Rooij van belang zich te verdiepen in het werk en gedachte patronen van de componisten, om tot een gepast beeld bij de muziek te komen. Daarnaast is Nico de Rooij sinds 5 jaar werkzaam in Denemarken als onafhankelijk radio maker.
Sinds zijn jeugd is Nico de Rooij gefascineerd door muziek. Zijn grootmoeder was violiste, zijn vader speelde in het Nederlands ballet orkest (nu bekend als Holland Symfonia) en begeleide talloze producties van het Nederlands Dans Theater en het Nationaal Ballet. Zijn grootvader was Jazz pianist, die ondermeer met Coleman Hawkins samen speelde en aan de basis stond van de eerste grammofoon opnames voor de Jazz muziek in Nederland.
Naast het feit dat De Rooij zelf verschillende muziek instrumenten leerde bespelen, heeft hij een grote fascinatie voor vormgeving in de podiumkunsten en heeft daar zijn studie op georiënteerd.
Daaruit werd zijn interesse gewekt om met componisten samen te gaan werken om hun muziek te visualiseren.