Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner

De Nacht: Wereld

za 17 jul 2021 01:00 uur

Met muziek van: Namgar | Cronofonia | Bernard L’Hoir | Kroke | Gotan project | René Lacaille | NoBlues.

 

1- De band Namgar speelt oude muziek, gekruid met moderne elementen van rock en elektronica, en brengt beelden voort van de grote wijd open steppen. De band draagt bij aan het behoud van hun inheemse Buryat-taal door de schoonheid van de liedjes van haar mensen te onderschrijven. Ze spelen hun eigen versies van traditionele Buryat en Mongoolse liederen met instrumenten zoals de yataga (een 13-snarige citer), chanza (een driesnarige luit) en de khomus (Joodse harp), samen met elektrische bas en drums om hun uniek geluid.
CD. Nayan Navaa – Namgar. Label: Arc Music (2021), code: EUCD2942 | VIDEO

2- Het dubbelalbum ‘Cronofonia’, is uitgevoerd in de stijl van een prachtig muziektheater. Het brein achter ‘Cronofonia’ zijn de Mexicaanse componisten Pablo Patricio Ortiz en Joaquin Ortiz, die deze enorme onderneming tot leven hebben gebracht met een uitgebreid scala aan gastmuzikanten. Het centrale punt van het project zijn de prachtige mannelijke en vrouwelijke vocalen, die de verhaallijn niet alleen met schoonheid maar ook met een romantische overtuiging dragen.
CD. Cronofonia. Label: Home Records (Be) 2021, code: 4446445 | VIDEO

3- Bernard L’Hoir. Het album bevat twaalf stukken, een ontmoeting van klassieke muziek en beeld scheppende muziek. Versmelting ook van 19e-eeuwse instrumenten, gespeeld door getalenteerde musici en van 21e-eeuwse digitale instrumenten die de hedendaagse componisten dierbaar zijn. Na het zien van de BBC-documentaire “Our Planets” kwam Bernard L’Hoir op het idee de magie van ons zonnestelsel muzikaal te illustreren. Hoewel de meeste titels instrumentaal zijn, heeft de componist in sommige stukken de stem van Valentine Uytterhoeven geïntroduceerd.
CD. Noachis Terra – Bernard L’Hoir. Label: Home Records (Be) 2021, code: 4446239 | VIDEO

4- Seventh Trip van Kroke. De titel zegt het al: Alweer het zevende album. Het album opent met de titel  Awakening een mix Arabische pop met country en klezmer. Kroke’s core business ligt nog altijd bij Klezmer en aanverwante Oost-Europese volksmuziek. Die traditionele stijlen worden met een jazzy inslag gespeeld, waardoor de muziek anders klinkt dan de meeste Amerikaanse Klezmer-groepen.
CD. Seventh Trip – Kroke. Label: Oriente (2007), code: RIEN CD 63 | VIDEO

5- Steeds weer maakt Gotan Project onweerstaanbare nachtmuziek: donkere dub opgepept met het karakteristieke tangogeluid van de bandoneon. Dit album mengt Latijns-Amerikaanse ritmes (met name die van Cuba) en enkele accenten van Jamaicaanse ska. Iedereen zal kunnen smullen van deze licht erotische muziek. De basis wordt gelegd door de keyboards en de bas van de Fransman Philippe Cohen Solal, de instrumenten van Christoph H. Müller en de gitaar van Eduardo Makaroff, afgewisseld door een stem -donker en golvend als de trottoirs van Buenos- Aires.
CD. Tango 3.0 – Gotan Project. Label: Ya Basta! (2010), code: YAB053CD | VIDEO

6- Nauwelijks zeven jaar oud vermaakte René Lacaille al regelmatig bruiloftsgasten met zijn accordeonspel, meegenomen en muzikaal bijgestaan door zijn vader. Hij groeide dan ook op in een zeer muzikaal gezin op het exotische eiland ten oosten van Madagascar, La Réunion genaamd. Een tijdlang werd de gitaar zijn voorkeursinstrument en daarop speelde hij flamenco, salsa en de twist. Na zijn emigratie naar Frankrijk in 1979 dompelde hij zich in de jazz-scene. Maar na een optreden van percussionist Danyél Waro kwamen alle herinneringen aan zijn geboorteland weer bovendrijven. René Lacaille pakte zijn oude liefde, de accordeon, weer op en liet zich helemaal gaan.
CD. Patanpo – René Lacaille. Label: Daqui (1999), code: 332009 | VIDEO

7- NoBlues heeft een vorm van wereldfusie gemaakt die ze zelf Arabicana hebben genoemd. Het album Oh Yeah Habibi -uit 2015- laat horen dat de muziek van Afrika, Palestina en Nederland moeiteloos samen kan gaan, en meer dan dat: het levert spannende, gelaagde nieuwe muziek op die we nooit eerder hoorden.
CD. Oh Yeah Habibi – NoBlues. Label: Continental Record Services (2012), code: CECD60 | VIDEO

 

Met dank aan:

 

 

 

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan