De wereldmuziekwereld heeft iets met soefimuziek. En terecht. Wij ook.
Van tijd tot tijd nemen we bij de Concertzender soefistische muziek op. We hebben optreden met artiesten van Marokko tot Turkije en Perzië. Elke hoek van de islamitische wereld heeft zijn eigen soefimuziektraditie.
Wat maakt de soefimuziek zo bijzonder? Wel, in het soefisme laat de islam zich van zijn beste kant zien. Geen oorlogsgeweld, geen onderdrukking maar innerlijke contemplatie. Kunst wordt niet vernietigd maar juist zeer aangemoedigd. Met dichtkunst, muziek en dans hopen de soefi’s in trance te raken en zo dichterbij Allah te komen.
De manier waarop dat moet gebeuren verschilt per traditie. Vandaag horen we hoe dat in Egypte gaat. Weer anders dan in Marokko of Perzië, zo blijkt. Sjeik Ahmad at-Tûni (1932-2014) heeft het reciteren tot kunst verheven. Dat gebeurt altijd in de Arabische al beetje zangerig, maar Ahmad at-Tûni maakte er een heus concert van. Of hij nu de Koran reciteert of de poëzie van Ahmad al-Rifaï, je blijft luisteren en niet alleen voor de tekst. Omdat we niet in de moskee zijn, mag er ook rustig instrumentaal begeleid worden.
Dit optreden maakte deel uit van het Festival van Vlaanderen 2001.