Bloemlezing uit de Koningin Elisabeth wedstrijd, editie 2022, voor cello.
Dit is de 2de aflevering Concertzender Live, gewijd aan een editie van de Koning Elisabethwedstrijd (Brussel): de spannende en sprankelende editie voor cello van 2022. Van 9 mei tot 4 juni 2022 maten de beste jonge cellisten uit de hele wereld zich met elkaar in Brussel.
Van de 152 ingeschreven muzici (tussen 18 en 31 jaar oud) werden er 68 geselecteerd voor de eerste ronde: 20 vrouwen en 48 mannen met 26 verschillende nationaliteiten. Daarbij is er één Belgische (Stéphanie Huang) en verder onder meer vier Nederlanders, zeven Fransen, negen Duitsers, tien Koreanen en twaalf Amerikanen. Én ook vier Russen en één Oekraïner.
De finaleweek vond van 30 mei tot 4 juni 2022 plaats in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel.
De Zuid-Koreaanse Hayoung Choi is de eerste laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello De Belgische Stéphanie Huang eindigde bij de niet-gerangschikte laureaten, maar haalde de publieksprijs binnen.
De Chinees Yibai Chen en de Est Marcel Johannes Kits haalden respectievelijk de tweede en de derde plek binnen. De vierde plaats is voor de Oekraïner Oleksiy Shadrin. De Serviër Petar Pejčić is de vijfde gerangschikte kandidaat. De Canadees Bryan Cheng eindigde op de zesde plaats. Naast de Belgische Stéphanie Huang bestaan de niet-gerangschikte laureaten uit de Oostenrijker Jeremias Fliedl, de Zwitser Samuel Niederhauser en de Koreanen Woochan Jeong, Taeguk Mun en Sul Yoon. De Grote Internationale Prijs Koningin Elisabeth, tevens opgedragen aan koningin Mathilde, betekent niet alleen een visitekaartje op voor de internationale concertwereld, maar ook 25.000 euro.
Vlnr en boven naar onder: Petar Pejčić, Yibai Chen,Hayoung Choi, Samuel Niederhauser)
Koningin Mathilde en prinses Eléonore woonden de laatste finalesessies en de proclamatie bij. Er was, zoals wel in elke editie van de Koningin Elisabethwedstrijd een emotioneel moment. Na de laatste noot van haar uitvoering kon de Koreaanse Sul Yoon amper haar teleurstelling verbergen: met tranen in de ogen zocht ze hoofdschuddend steun bij dirigent Stéphane Denève en haar instrument. Ze verbeet de pijn en toen ze het podium verliet, ontsnapte haar één woord: “finished”, afgelopen. “Ik was heel emotioneel, het was heel moeilijk voor mij”, vertelde ze achteraf. Haar linkerhand had haar parten gespeeld, gaf ze toe.
Leo August De Bock maakt een eigenzinnige keuze uit de composities die werden uitgevoerd. Over de verplichte werken tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd bereidt collega Luc Nijs een aparte programmareeks voor. Overigens zal de Concertzender de volgende editie van de Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel bijwonen en er bij u verslag over uitbrengen. Dat gebeurt voor het eerst en is voor ons, en allicht ook voor u, echt iets om naar uit te kijken.
Speellijst
Dmitry Shostakovich (1906-1975)
Concerto nr. 1, op. 107
Yibai Chen, cello,
Brussels Philharmonic onder leiding van Stéphane Denève
César Franck (1822-1890)
Sonata FWV 8
Stéphanie Huang, cello, Dana Protopopescu, piano
Benjamin Britten ((1913-1976)
Sonata op. 65
Hayoung Choi, cello, Tatiana Chernichka, piano
Dmitry Shostakovich
Sonata in D minor op. 40
Petar Pejčić, cello, Tatiana Chernichka, piano
Robert Schumann ((1810-1856)
Fanbtasiestücke op. 73
Samuel Niederhauser, cello, José Gallardo, piano.