Wereldmuziek uitgezocht door Stan Rijven.
Aflevering 16: Old Heroes & New Heritage
Oude helden
Voortdurend verschijnen er nieuwe albums die de tijdgeest reflecteren. Gelijkertijd overlijden er muzikanten die met hun invloedrijke muziek de tijdgeest hebben bepaald.
Zoals de deze zomer overleden Caterina Valente (1931/ 2024), een charismatische zangeres van Frans/ Italiaanse komaf die in twaalf talen een nog breder repertoire vertolkte. Tot midden jaren zestig symboliseerde zij, tot de opkomst van de anglo-amerikaanse pop, de rol van een pan-europees muziekidool. Ook buiten Europa werd ze op waarde geschat, getuige duetten met de Amerikaanse crooners Bing Crosby, Perry Como en Dean Martin, dan wel met de Braziliaanse componist/ gitarist Luis Bonfa. Vanaf eind jaren ’60, pal na Valente, drukte de onlangs overleden Sergio Mendes (1941/ 2024) een diep stempel op de populaire muziek. De in Brazilië geboren pianist/ componist ontvluchtte na de militaire coup (1964) zijn geboorteland. In Californië ontmoette hij trompettist Herb Alpert die net zijn platenlabel A&M (Alpert & Moss) had opgericht. Langs die weg populariseerde Mendes de destijds hippe bossanova. Met Beatles-covers als Fool on the Hill en Daytripper in bossa-jasje haalde Mendes de hitlijsten, Mas que Nada blijft echter zijn signature tune.
Nieuwe oogst
Oude helden van recenter datum zoals Manu Chao en Gillian Welch brachten- na jaren stilte- onlangs nieuwe albums uit. Zijn debuut Clandenstino (1998) weet Chao op Viva Tu niet te evenaren, maar blijft even sprankelend met zijn catchy en kritische puntdichten op muziek. Ook Welch keerde na lange tijd terug. Ze weet als weinigen de uit Europa overgeleverde migranten-smart in dito americana songs te vertalen op het album Woodland. Voor de bron moet je bij het Ierse kwartet Landless zijn. Op Luireach verlenen de vierstemmige zangeressen een nieuwe dimensie aan traditionele ballades. Ierse blues die bijna naadloos aansluit op de ongepolijste directheid van de broers Robert & Dwight uit Suriname. Op Saramaccan Sound verhalen ze over de teloorgang van hun dorp, verzwolgen door de stuwdam die er ooit door de Nederland was aangelegd. Vanuit de urbane jungle opereert het Amsterdamse septet Jungle By Night. Ze vieren hun 15-jarig jubileum met het album Synergy. Voor het eerst mixen ze hun instrumentale muziek met gastbijdragen van vocalisten zoals Sef, Spinvis en Meral Polat. Vooral haar bijdrage op het nummer Yeni Bir Yeni biedt de groep perspectief op nog eens 15 jaar. Aldus een Ritmundo-uitzending met een blik op het verleden en de toekomst.
Speellijst:
1) Sergio Mendes- Mas Que Nada – BRASIL
LP: Sergio Mendes & Brasil 66 (A&M Records- 1969)
2) Caterina Valente & Luis Bonfa- Vem So- BR/ IT/ FR
EP: Bossa Nova con Caterina Valente (Decca- 1962)
3) Manu Chao- Sao Paulo Motorboy- FR
4) Manu Chao- River Why- FR
CD: Viva Tu (Radio Bemba- 2024)
5) Dobet Gnahore- Ayoka – IVORY COAST
CD: Zouzou (Cumbancha- 2024)
6) Tiken Jah Fakoly- Rien ne me’etonne – I. COAST
CD: Acoustic (Chapter Two Records/ Wagram Music- 2024)
7) Africa Negra- Sangue Sca Be – SAO TOME & PRINCIPE
CD: Antologia Vol. 2 (Bongo Joe- 2024)
8) L.A.X- Sempe/ Remix- NIGERIA
CD: Sempe (Rasaki Music- 2024)
9) Landless- My Lagan Love- IRELAND
CD: Luireach (Glitterbeat Records- 2024)
10) Gillian Welch & David Rawlings- Lawman- USA
CD: Woodland (Acony- 2024)
11) Saramaccan Sound- I built two Boats to take me to the Sea – SURINAME
12) Saramaccan Sound- Villages swallowed by the Flood- SURINAME
CD: Where the River bends is only the Beginning (Glitter Beat- 2024)
13) Bassekou Kouyate- Dama Ndiaye- MALI
CD: Djudjon, L’oiseau de Garana (One World- 2024)
14) Jungle By Night ft. Meral Polat- Yeni Bir Yer- NL
CD: Synergy (V2 Records- 2024)