Concertzender Live | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner

Concertzender Live

Vandaag het laatste deel in onze reeks rond veertig jaar Concertzender. Wat bracht 2024, en wat heeft de toekomst te bieden?

Vanaf begin januari hebben we u elke week een programma gebracht rond ons veertigjarige jubileum. Elke donderdag stonden concerten uit één jaar centraal. We begonnen in week 1 met concerten uit 1984, het eerste jaar dat we concerten opnamen. Nu, in week 41, zijn we toegekomen aan 2024, ons huidige jaar.

Het ligt voor de hand dat we in deze uitzending onze nieuwste concerten laten horen – en dat doen we dan ook. We togen in september naar Huize Gaudeamus. Volgend jaar heeft deze Bilthovense muziekvilla haar eigen jubileum: het is dan honderd jaar geleden dat er voor het eerst huisconcerten met muziek van jonge componisten werden gegeven. Deze traditie groeide na de oorlog uit tot het Gaudeamus Festival, een Nieuwe Muziekhappening die intussen niet meer weg te denken is van de Utrechtse festivalkalender.

We laten twee concerten horen. In het eerste concert horen we de muziek die we van Gaudeamus zo goed kennen: modern klassiek. We horen buitenlandse grootheden als Cage en Messiaen, maar ook Andriessen, die het festival in 1959 won. In het tweede concert horen we een andere kant van Huize Gaudeamus. Dat hier überhaupt een muziektraditie ontstond, is te danken aan Julius Röntgen. Een musicus met een grote invloed op het Nederlandse muziekleven, maar als componist bepaald geen vernieuwer. Zijn smaak lag meer bij de muziek van Beethoven en Brahms. Het spreekt daarom voor zich dat ook aan deze muziek een concert gewijd wordt.

Afspeellijst

1. Henk Stam – Sonata giudaica
2. Olivier Messiaen – Mode de valeurs et d’intensités
3. John Cage – In a landscape
4. Otto Ketting – Serenade voor cello en piano
5. Louis Andriessen – La voce
6. Olivier Messiaen – Alouette Lulu
7. Joep Straesser – Alliage nr. 3 voor cello en piano
8. John Cage – The wonderful widow of eighteen springs
9. Julius Röntgen – Vioolsonate in E, opus 40
10. Ludwig van Beethoven – Vioolsonate in A, opus 47 (“Kreutzersonate”)

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan