Search for:
spinner

Willem van Manen overleden

zo 29 sep 2024
Thema: Algemeen | Jazz

Op donderdag 26 september overleed jazzpionier Willem van Manen in een verkeersongeluk. Van 2005 tot 2019 was hij eindredacteur Jazz bij de Concertzender. Hij was de eerste ‘bekende’ jazzmuzikant, die zich ging inzetten voor de zender, en – mede door die statuur – werd hij op handen gedragen door de hele redactie; dat is altijd zo gebleven.

Willem stond aan de wieg van de Nederlandse geïmproviseerde muziek en leverde, niet alleen met zijn muziek, maar ook met de grote inzet van zijn organisatorische capaciteiten, een heel belangrijke bijdrage aan de ontplooiing van de jazz en geïmproviseerde muziek in Nederland; hij was één van de vier of vijf oprichters van het Bimhuis in 1974.

Hij was trombonist, bandleider en componist van jazz, maar ook van modern-serieuze muziek. Lange tijd was hij tevens leraar aan het conservatorium van Amsterdam en actief in verschillende besturen en raden.

Willem op 1 september jl. in tuin van voormalig Bimhuis-directeur Huub van Riel

Willem gaf jarenlang gestalte en ‘smoel’  aan de afdeling Jazz van de Concertzender, door zijn grote betrokkenheid, zijn kennis van de muziek en zijn netwerk. Zijn minzame en rustige persoonlijkheid, de manier waarop hij zijn programmamakers, met ultrabeknopte – maar ter zake doende – mailtjes,  aanmoedigde en/of corrigeerde, zullen we niet vergeten, evenmin als de tweemaandelijkse redactievergaderingen in het Arendsnest, waar hij in korte tijd de agendapunten afhandelde zodat er veel ruimte voor  socializen overbleef.

We hebben met Willem een bescheiden man verloren, die zich zijn leven lang is blijven inzetten voor de muziek, zonder daar zelf de erkenning voor op te eisen…..maar gelukkig herkende de majesteit het belang van zijn inzet wel en werd hij – als overtuigd republikein! – in 1997 geridderd.

We wensen zijn nabestaanden alle sterkte.