Concertzender Live | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner

Concertzender Live

do 31 okt 2024 14:00 uur

Leden van de Amsterdamse BIMhuis-scene gaan terug naar hun roots met Herbie Nichols en Lee Konitz.

In de jaren zestig en zeventig bloeide er een bijzondere muziekscene in Amsterdam. Mannen als Misha Mengelberg en Willem Breuker waren dol op freejazz, maar ze misten iets. Freejazz legde wel erg de nadruk op wat er allemaal niet mocht: niet tonaal, geen hoorbare vormprincipes, geen banden met bestaande muzieksoorten. De Amsterdammers hielden juist van alle muziek, en wilden ook graag alle muziek erin betrekken. Niet in de laatste plaats modern klassiek.

Zo ontstond rond het BIMhuis de impro, speelse muziek die de gaten tussen de genres opvult. Soms is het loepzuivere jazz, soms heeft het een klassieke strengheid. Soms is het een kakofonie van hier tot Darmstadt, soms is het bijna woordelijk mee te zingen.

Maar “jazz zonder meer” zit ze nog steeds in het bloed. Dat bewees ook een nieuwe generatie Amsterdammers in januari 2003. In twee concerten grepen ze terug op de muziek van grote jazzhelden.

Juan Martinez en zijn kwintet kiezen voor de muziek van Herbie Nichols (1919-1963). Qua klank een echte jazzman, maar qua muziekvoorkeur had hij zo een Amsterdammer kunnen zijn. Hij wilde niet kiezen tussen jazz-oude stijl (Dixieland) en moderne jazz (bebop), en als het kon schepte hij er nog een flinke dosis Stravinski of Cubaanse muziek doorheen. Niet verwonderlijk dat deze mannen er wat mee kunnen. Maar ook voor Nichols’ grote hit “Lady sings the blues” draaien ze hun hand niet om.

In het tweede concert komen we een kwartet tegen onder leiding van Guus Janssen. Sound-Lee! noemen ze zich, naar Lee Konitz. De dan nog springlevende pionier van de cooljazz maakt niet direct de muziek die je met Amsterdam associeert. Maar we kennen Guus Janssen: dat is geen man die zijn hand voor het onverwachte of ongehoorde omdraait!

Uitvoerenden

Juan Martinez (baritonsax, basklarinet), Nils van Haften (baritonsax, basklarinet), Rob van Bavel (piano), Frans van Geest (bas), John Engels (drums) (1-8)

Sound-Lee!: Guus Janssen (piano), Jorrit Dijkstra (altsax), Raoul van de Weide (bas), Wim Janssen (drums) (9-16)

Afspeellijst

1. Third world
2. Step tempest
3. Lady sings the blues
4. The gig (korte versie)
5. Twelve bars
6. Spinning song
7. 2300 Skidoo
8. The gig (complete versie)
9. Tautology
10. Hi Beck
11. Ablution
12. Nursery rhyme
13. Palo alto
14. Ice cream Konitz
15. If I should lose you
16. Subconsciously

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan