L’Esprit Baroque van donderdag 9 februari staat in het teken van de blokfluit. Dit instrument vierde zijn hoogtij in de barok, toen er vaak het geluid van een vogel op werd nagebootst.
De van oorsprong houten fluit, waarin gaatjes zijn geboord in een pijpje, dankt zijn naam aan het blokje hout dat in het mondstuk is aangebracht. Het instrument kent vele verschijningsvormen en die gaan van de kleine sopraninoblokfluit, via de sopraan-, alt-, tenor-, en basfluiten naar de soms 3 meter hoge subcontrabas-blokfluit.
De oorsprong van het instrument ligt ergens in het begin van de 14e eeuw en vooral in de renaissance en barokperiode is er veel voor de blokfluit geschreven. Componisten gebruikten het instrument als imitatie voor vogelgeluiden en de menselijke stem, en met name Bach zette het instrument in bij pastorale muziek en als symbool voor het vergankelijke.
Na de barokperiode raakte het instrument steeds minder in zwang en pas in de tweede helft van de twintigste eeuw kwam er een opleving van de blokfluittraditie.
In Nederland was het Frans Brüggen die aan de wieg stond van deze revival. Die leverde niet alleen een aantal inmiddels wereldberoemde Nederlandse blokfluitspelers (zoals Erik Bosgraaf en Lucie Horsch) en ensembles (zoals het Amsterdam Loeki Stardust Quartet en Seldom Sene) op, ook elders in Europa en andere delen van de wereld geldt een aantal blokfluitspelers als uitstekende ambassadeurs voor het blaasinstrument. Zoals Dan Laurin, Tamar Lalo, Sébastien Marq en Giovanni Antonini, die we kunnen horen in L’Esprit Baroque.
Voor deze aflevering van L’Esprit Baroque koos samensteller Kees Koudstaal muziek uit van Jacob van Eyck, Giuseppe Sammartini, Antonio Vivaldi en Georg Philipp Telemann.
Uitzendingen L’Esprit Baroque:
- Donderdag 9 februari 2023, 20.00 – 21.00 uur
- Vrijdag 17 februari 2023, 06.00 – 07.00 uur
- Bekijk hier de playlist in de gids.