Met een selectie van traditionele- & moderne muziek uit het Tunesische repertoire.
1- Dhafer Youssef.
‘Diwan Of Beauty And Odd’ is het eerste album dat de Tunesische componist, zanger en ud-speler Dhafer Youssef opneemt met een ‘All Star’ formatie. Het album heeft hiermee alle kenmerken waar deze exceptionele artiest bekend om staat: prachtige melodieën, zang recht uit het hart, aanstekelijke ritmes, geweldig vakmanschap op de instrumenten, zowel van hemzelf (op ud en zang), als van zijn ‘all-star’ bandleden op piano, bas, drums en trompet.
CD. ‘Diwan of Beauty & Odd’, Dhafer Youssef. Label: OKeh (2016), code: 364092.
2- Sonia M’barek.
Sonia M’barek is één van de beroemdste zangeressen van Tunesië. Haar muziek gaat over een Tunesische stijl ‘Malouf‘ genaamd, die totdat Sonia M’barek het zong, in het openbaar alleen door mannen gezongen werd. ‘Malouf’ is een klassieke Arabische muziek stijl, ascetisch en fijn gedetailleerd: geharmoniseerde melodische lijnen die worden gedeeld door de zangeres en de instrumenten, begeleid door spaarzame percussie. De muziek richt zich op alle nuances van een vocale prestaties – elke verandering van timbre, elk crescendo en diminuendo.
Cd. ‘Takth’, Sonia M’barek. Label: World Network (1999), code: 32.375 (uit de serie TUNESIA 45).
3- Yousra Dhahbi.
Geboren in een familie van musici, volgt Yousra Dhahbi een complete muzikale opleiding, die leidt tot een internationale carrière als solist. Yousra is een expert in de kunst van ‘maqam’, de kunst van het oosterse modi. Zij beheerst ook improvisatie, de aanleg van melodieën met strengheid en voorbeeldige inspiratie, voorbij alle clichés. Ze leerde de ud en oosterse technieken van zang aan het Nationaal Conservatorium van Tunis, waar zij ook directeur was, voordat zij zich in Zwitserland vestigde.
Cd. ‘Rhapsody for Luth’, Yousra Dhahbi. Label: Institute du Monde Arabe (2004), Harmonia Mundi, ref.HM321057.
4- North African café.
Kuieren door de smalle gangen van een Noord-Afrikaanse medina, langs de cafés gevuld met de aromatische rook van waterpijpen en de ‘brom’ van de lokale chatter rondom. The Rough Guide To ‘North African Café’ is een muzikale reis door de drukke backwaters van Marokko, Tunesië, Algerije en Egypte, met kunstenaars van Algerije legendarische Maurice El Medioni naar Frans-Tunesische ud-speler Smadj.
Cd. ‘North African Café’. Label: The Rough Guide (2007), code RGNET1187.
5- El Kado.
De gitarist El Kado is geboren in Frankrijk, met Noord-Afrikaanse afkomst. Al op jonge leeftijd verloor hij zijn hart aan de ritmes van de flamenco gitaar en oefende jarenlang zijn virtuositeit in het bespelen van het instrument. In 1995 vormde hij de groep ‘Los Bandoleros’ met twee andere flamenco gitaristen. Daarna maakte hij een Arabo-andalusische formatie met zijn ooms. Op dit album wordt El Kado begeleid door de Arabische ‘darbuka’, de oorspronkelijk uit Peru afkomstige ‘cajón’, en Spaanse ‘castagnetten’.
Cd. ‘Arabesque’, El Kado. Label: Disques DOM (2004), code: DOM1142.
6- DuOud.
Het duo DuOud is de Noord-Afrikaanse sensatie die traditie en technologie mixen om een zo vol mogelijk geluid te creëren, evenals de Algerijnse superstar Khaled en de Marokkaanse MoMo. DuOud bestaat uit twee ud-spelers uit Parijs, die hun Noord-Afrikaanse erfgoed weten te combineren met de nieuwste westerse technologie. Het duo DuOud bestaat uit de Tunesische Jean-Pierre Smadja, die is opgeleid als jazzmuzikant en geluidstechnicus, en de in Algiers geboren Mehdi Haddab.
Cd. ‘Ping Kong’, DuOud. Label: World Village / Harmonia Mundi (209), code: wvf479025.
7- Ghalia Benali.
Ghalia Benali, afkomstig uit Tunesië, is een Multi talent. Ze is beeldend kunstenaar, ze schrijft, componeert, danst en zingt. De afbeelding die zij maakte voor haar cd, is er één om uitvergroot aan de muur te hangen: tegen de achtergrond van twee oosters gedecoreerde vensters bungelt machteloos een Jeroen Boschachtig wezentje in een wiegje. Het tafereel – even esthetisch als surrealistisch – straalt een oeverloos verlangen uit naar alomtegenwoordige schoonheid. Diezelfde wonderlijke atmosfeer klinkt ook in Benali’s tijdloze liederen. Met haar diepe, hese stem zingt zij eigen teksten, geïnspireerd door oude soefidichters, waarin het verlangen naar het hogere de leidraad is.
Cd. ‘Al Palna’, Ghalia Benali. Label: Zimbraz/Music&Words (2008), code: MWCD3033.
8- Anouar Breham.
‘Le Voyage de Sahar’ is een album dat Arabische melodieën vermengt met meer Europese, impressionistische muziekwetten. De titeltrack begint met een eenzaam dwalende accordeon. Dan valt de ud in met een tegenmelodie waartegen de accordeon een klaagzang speelt in lange, slepende noten, subtiel geaccentueerd door mineurakkoorden in de piano. De diepe, lange basklanken van ud en piano creëren een donkere, dreigende sfeer die de gevaren van een nachtelijke woestijnreis blootlegt.
Cd. ‘Le Voyage de Sahar’, Anouar Brahem. Label: ECM Records (2006), code: EMC 1915-987 4651.