Met muziek uit Zuid Afrika, Armenië, Frankrijk, Marokko/Nederland, Spanje, Brazilië, Chili, België en Noord-Afrika.
1- Freshlyground.
De band werd in 2002 opgericht in Kaapstad. De bandleden zijn afkomstig uit Zuid-Afrika, Mozambique en Zimbabwe. De muziek van Freshlyground is een mix van Zuid-Afrikaanse muziek; blues, jazz, rock, jive en indie. In 2007 bracht Freshlyground het album ‘Ma ‘Cheri’ uit en behaalde vijf keer de platina-status. Samen met zangeres Shakira hebben zij het Wereldkampioenschap voetbal 2010 in Zuid-Afrika muzikaal vertegenwoordigd met het nummer ‘Waka waka’ (This time for Africa).
Cd. Freshlyground – ‘Ma’Cheri’. Label: Wrasse Records (2008), code: 222. Video
2- Kef Time.
Bandleider Richard Hagopian zingt uit volle borst, zowel in het Armeens als in het Turks, en begeleidt zichzelf daarbij op luit. Het spel van percussionist en co-leider Buddy Sarkissian is zo raak als maar kan en ook klarinettist Hachig Kazarian en kanun-speler Jack Chalikian spelen voortreffelijk. Het ‘Midden Oosten’-karakter bevat een flinke dosis Amerikaanse motoriek, met name bij basgitarist Manny Petro. De opnamen stammen uit ’68, zijn voor een deel al eens uitgebracht op ‘Saha Records’.
Cd. Kef Time – ‘Exciting Sounds of the Middel East’. Label: Traditional Crossroads (1994), code: 4269. Video
3– Mellino.
De meeste leden van Mellino zijn hun carrière begonnen bij de iconische band ‘Les Négresses Vertes’. Dit derde album van Mellino neemt ons mee op een eclectische muzikale reis door een duivelse mediterrane mix van rock en blues. Meer dan ooit comfortabel op het podium, Mellino’s zanger en percussionist Iza en gitarist Stefane werden vergezeld op tournee door drummer Adilson Monteiro en gitarist Alain Bastard.
Cd. ‘Mellino LIVE’. Label: A.I.M. (2014), Xango Music. Video
4- Ijdi
Een multicultureel gezelschap rondom de Marokkaanse zanger Rachid El Morabet.
De Roermonds/Venlose band Ijdi brengt muziek waarin Afrikaanse klanken, westerse pop, funk, soul en jazz bij elkaar komen. De sterke kanten van de groep zijn een soms bijna Chicago-strakke blazerssectie en de wat hese bezielde zang van de in het Berbers zingende zanger Rachid El Morabet. Hij schrijft de teksten waarin hij het lot bezingt van de Berberse bevolking.
Cd. Ijdi – ‘Songs’. Label: Modern Sound Design Productions (2005), code: MSD001. Video
5- Muchachito.
In 2007 richtte zanger en gitarist Muchachito zijn eigen platenlabel ‘El Orfanato Eléctrico’ op en bracht ‘Visto Lo Visto’ uit. We horen een behendige negenkoppige band beginnen aan een onstuimige rit, het mengen van een snelle cocktail van de Catalaanse rumba, ska, reggae, soul, mambo, of spaghetti western muziek, altijd voorzien van een funky blazerssectie. De teksten vertellen meestal verhalen van het nachtleven en de bohemien bewoners, en zijn vaak uitbundige of ondeugend van toon.
Cd. Muchachito Bombo Inferno – ‘Visto Lo Visto’. Label: El Orfanato Eléctrico (2007), code: OE01CD. Video
6- China.
Flávio Augusto Câmara, in de muziekwereld bekend als China, begon zijn muzikale carrière -in 1996 Recife, Brazilië- op het hoogtepunt van ‘Manguebeat’ (een mix van Braziliaanse en westerse muziek). Met het einde van de groep in de vroege jaren 2000, volgde hij een solocarrière. Hij is zanger, componist, VJ, tv-presentator en is lid van de band Del Rey. Met meer dan 15 jaar in de muziek, drie albums goed ontvangen door publiek en critici en door een aantal belangrijke festivals van de alternatieve scene, is China uitgegroeid tot een referentie figuur van muziek uit ‘Pernambuco’ (de provincie waarvan Recife de hoofdstad is).
Cd. China – Simulacro. Label: Candeeiro (2007), code: CAN009. Video
7- Los Tres.
Een erkende Chileense band, gevormd in 1987 in de stad Concepcion, is één van de meest invloedrijke Latijns-Amerikaanse bands uit de jaren 1990 en later. Met meer dan een dozijn officiële albums en verschillende belangen in collectieve en compilatie albums, is de band een echte vertegenwoordiger van de Chileense roots, die zowel rockabilly en jazz en volksmuziek van zijn land integreert.
Cd. Los Tres – ‘Hagalo Usted Mismo’. Label: Nacional Records (2006), code: NCL68479. Video
8- Les Boukakes.
Het album ‘Marra’; werd in 2007 opgenomen in samenwerking met de zanger B. Mokhtar. Sinds de oprichting in 1998, heeft de band Les Boukakes het avontuur gedeeld met ongeveer 20 muzikanten en zangers, afkomstig uit alle delen van de Middellandse Zee. Dit mengsel blijkt perfect te zijn voor een combinatie van oosterse en westerse invloeden: raï, rock, funk en pop. De naam van de band is een antwoord op onvriendelijke opmerkingen die zij ontvingen in hun tijd op straat, ‘Boukake’ is een fonetisch mengsel van twee racistische beledigingen. Na een paar jaar, van de straat naar bars, van kleine concerten naar festivals, speelt de band eindelijk voor een groot publiek. Les Boukakes delen nu de podia met bekende bands als Femi Kuti, Manu Dibango, Khaled, Tinariwen en vele anderen.
Cd. Les Boukakes – ‘Marra’. Label: Atlas Music (2008), code: AMP08-1. Video
9- Wild Boar & Bull Brasse Band.
Dit is wat je krijgt als een trombonist en een rapper elkaar ontmoeten: een subtiele mix van 90s-hiphop, jazz en funk. Het doet onze oren opengaan en laat ons dromen van zonovergoten stranden. Saxofoon, trombone, slagwerk en bas vormen het magische recept van deze groep uit België.
Cd. Wild Boar & Bull Brasse Band – ‘Consume This!’ Label: Naff Records (2013), distributie Xango Music.