Met wereldmuziek uit België, Denemarken, Frankrijk, Kaapverdië, Libanon, Noorwegen en de Verenigde Staten van Amerika.
1-
‘Laço Umbilical’ van Lucibela.
Zij combineert de Kaap Verdiaanse muziek met Braziliaanse invloeden en zingt over de liefde, het leven en de strijd van een vrouw. Eindelijk, in Lucibela, heeft Kaapverdië een nieuwe zangeres gevonden die goed genoeg is om de wereld met morna en coladera te veroveren. Toen enkele Portugese journalisten haar vergeleken met Cesaria Evora, verklaarde Lucibela: Cesaria is uniek. Mijn doel is om door te gaan met het werk dat zij begon. Ik wil de Kaapverdiaanse muziekgenres overal ter wereld zingen, en ik wil slagen vanwege mijn eigen talent “.
Label: Lusafrica (2019), code: 762973 | VIDEO
2-
‘Salika Malika’ van Erlend Apneseth trio.
Het derde album van het Erlend Apneseth trio. De veelgeprezen Hardanger-violist Erlend Apneseth wordt opnieuw vergezeld door Stephan Meidell op gitaar en Oyvind Hegg-Lunde op drums en percussie. Deze keer verschijnt de bekende accordeonist Frode Haitli als gastmuzikant. Wat overblijft is de drang om traditionele met moderne experimentele omgevingsgeluiden, spoken word-samples en futuristische improvisaties te combineren.
Label: Hubro | PIAS (2019), code LC49093 | VIDEO
3-
‘Magpie and the Moon’ van Local Store.
Een in Oslo gevestigde band, die begon met de vriendschap tussen Needlepoint-gitarist en zanger Bjorn Klakegg en zijn voormalige gitaarstudent Mattias Krohn Nielsen. Mattias werd de muzikale ‘sparringpartner’ (een partner om mee te oefenen) van Bjorn bij het schrijven van muziek voor dit project, en hij koos ook twee muzikanten uit om zich bij de band aan te sluiten, bassist Magnus Tveten en drummer Tore Ljokelsoy. Het album is fris, nieuw en zomers.
Label: bjk-music | M (2019), code: bjkCD106 | PIAS | VIDEO
4-
‘Looking for a Dream’ van David Lombard.
David Lombard’s stilistische en tekstuele invloeden komen van Noord-Amerikaanse songwriters zoals Bruce Springsteen en Jason Isbell. Op dit album ‘Looking for a Dream’ maakte David een twintigtal originele composities, met Engelse toegewijde teksten. Het album laat je reizen in een gevoelig universum waar dromen proberen hun plaats te behouden.
Label: Homerecords (2019), code: 4446219 | VIDEO
5-
‘Elixir’ van Aurélie Dorzée, Thom Theuns & Michel Massot.
Het zesde album van dit samengestelde trio, doet denken aan oude kunstwerken en verre landen. Oosterse melodieën hebben de vorm van een volksdans of een middeleeuwse wandeling. Ze experimenteren, improviseren en bedenken vreemde instrumenten, waarvan sommige speciaal gefabriceerd door snaarinstrumentmakers voor dit album.
Label: Homerecords.be (2019), code : 4446210 | VIDEO
6-
‘On the Road’ van Yolla Khalife.
De Frans-Libanese zangeres Yolla Khalife begon haar carrière door deel te nemen aan de oprichting van het ‘Ensemble Al Mayadine’ naast Marcel Khalife. Het album ‘On the Road’ combineert zang en lichaamsuitdrukking, waardoor zang de taal van de ziel wordt. Haar thema’s gaan over de vrijheid van meningsuiting en presenteren een subtiele mix van klassieke en hedendaagse poëzie en muzikale invloeden, variërend van klassieke- tot elektronische, jazz en zigeunermuziek.
Label: Nagam records (2019), code: CDNR6014 | XANGO music | VIDEO
7-
‘I Was Real’ van 75 Dollar Bill.
Het instrumentale duo van Che Chen en Rick Brown is een van de meest opwindende bands die de laatste jaren uit New York komen. Sinds de oprichting in 2012 heeft de combo gitaar & houten box een aantal cassettes en twee vinylalbums uitgebracht, waarvan ‘Wood / Metal / Plastic Pattern / Rhythm / Rock’ vooral lovende kritieken ontving voor de draaiende Mauritaanse riffs en psychedelische percussie.
Label: tik:til Glitterbeat (2019), code: GBCD074 | XANGO music | VIDEO
8-
‘Mor dig først, spørg bagefter’ van Mad Hansens Kapel.
Mad Hansens Kapel, is geboren in de Deense tradities, ze spelen de oude melodieën met hart en ziel om de muziek te behouden en deze naar de 21e eeuw te brengen. Met een rauwe ‘groovy’ achtergrond in combinatie met de wilde viool en de krachtige, plagende klarinet bespeelt het kwintet de harten van mensen en laat ze dansen. En dat is precies wat ze zijn – een dansorkest.
Label: Go Danish Folk Music (2019), code: GO0419CD | VIDEO
9-
‘Ne te retourne pas’ van Makja.
De zanger Makja ontleent zijn artiestennaam aan het Corsicaanse maquis. In zeven tracks bevolkt door gitaren, elektronica maar ook weelderige strijkers, houtblazers, koperblazers en piano, brengt Makja’s eerste album ‘Ne te retourne pas’ een sterke persoonlijkheid in beeld, een jongen met een levendige stem, trots en vertederend, wat de lyricaliteit oproept van een Léo Ferré die brandende landschappen doorkruist.
Label: Xango music (2019) | VIDEO