Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner

Bijdetijds

ma 20 mei 2024 03:00 uur

Natuurlijk heeft ook nieuwemuziekstad Den Bosch haar eigen stadscomponist!

Als u ons programma trouw luistert, dan weet u het: deze maanden zetten we de stadscomponisten van Nederland centraal. Daarmee lopen we vooruit op de Dag van de Componist op 15 juni, de dag waarop deze stadscomponisten hun Stadsliederen presenteren.

Den Bosch, stad van November Music en het FAQ Festival, móét natuurlijk een stadscomponist hebben. We worden niet teleurgesteld: Bart van Dongen, in 1959 in Zeeland (het dorp, nemen we aan) geboren maar al sinds de vroege jaren actief in de Brabantse hoofdstad, draagt deze titel al sinds 2021. Daarmee ging hij zelfs Anne-Maartje Lemereis voor, die in 2022 Goes ging vertegenwoordigen en abusievelijk als “eerste Nederlandse stadscomponiste” werd gepresenteerd.

Deze aflevering opent drie vensters op het werk van Van Dongen. Alle drie komen ze uit concerten die wij zelf hebben opgenomen. Eerst horen we Conduction. Aan dit werk merken we dat Van Dongen zijn roots in de jazzwereld heeft. Ook de popmuziek is niet aan hem voorbijgegaan – dat is inherent aan zijn generatie.

Voor The kitchen sessions hing de componist een tijdje rond in galerie annex leskeuken Achter de Kan. Tussen de beeldende kunst en de kookkunst improviseerde hij op de piano; verschillende improvisaties (“ingrediënten”) schreef hij achteraf uit.

In Één horen we Van Dongen misschien wel van zijn toegankelijkste kant. De componist zoekt het volk op: niet de smaak van het volk, wel de plek waar je als componist gehoord wordt. In de kerk laat hij het Brabants Kamerkoor samen zingen met het orgel én het carillon, zodat je in elk geval ook buiten gehoord wordt. Plaats van handeling is hier de Heikesekerk in Tilburg, maar ook in Den Bosch zou het werk heel goed kunnen klinken.

Afspeellijst

1. Conduction
2. The Kitchen sessions: ingrediënten 3, 6, 10
3. Één

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan