Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner

Omzwervingen in de Joodse muziek

vr 26 jul 2024 05:00 uur

Met muziek uit het Midden-Oosten, Jemen en Buchara (Oezbekistan);  de Jiddische Blues uit Praag en liederen van Mariejan van Oort & Jacques Verheijen.

Muziek van de oosterse joden uit Noord-Afrika, Jemen en Buchara, een uitgave van het label Arc Music.
Het zijn authentieke veldopnames gemaakt in 1957 door etnomusicoloog Deben Bhattacharya, met muziek van Joodse mensen uit het Midden-Oosten, Jemen en Buchara (Oezbekistan), gespeeld op etnische instrumenten.

CD. Music of the Oriental Jews from North Africa, Yemen & Bukhara. LABEL: Arc Music (2000), code: EUCD 1600.
GENRE: Klezmer / Jewish / Ladino. VIDEO

Prague Klezmerim.
Het woord Klezmer betekent het vermogen van ieder mens om zich door middel van zang uit te drukken. De groep Prague Klezmerim vertolkt de levensvatbaarheid en wellicht ook van de onverwoestbaarheid van deze muziek. Spirituele waarden zijn in de mens blijven bestaan, ondanks generatieverschillen. Zij voelen zich allemaal klezmer in de ware zin van het woord, waarbij hun muzikale creatie voor ieder van hen een bron van vreugde is.
CD. Yiddish blues – Prague Klezmerim. LABEL: Arta (2009), code: F 10163. GENRE: Klezmer / Jewish / Ladino, Czech republic. VIDEO

Mariejan van Oort & Jacques Verheijen.
Mayn Fayfele (mijn fluitje) is een cd die in zijn geheel gewijd is aan de Pools-Joodse volksdichter en componist Mordechaj Gebirtig. Aan de hand van zijn liederen, gedichten en teksten tussendoor schetsen we een portret van een bijzonder mens.
Jacques Verheijen is overleden in 2018. Bladmuziek van alle CD’s is nog steeds verkrijgbaar. Op de website van zijn zoon, Joris Verheijen, kun je daarover informatie vinden.
CD. Mayn fayfele : Songs of Gebirtig van Mariejan van Oort & Jacques Verheijen. LABEL: Icub4t (2004), code: CUP 8027. GENRE: Eastern Europe, Poland, Klezmer / Jewish / Ladino, Dutch product. VIDEO

Met dank aan:

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan