Muziek uit het Midden-Oosten met deelname van Jacco Müller; Ramzi Aburedwan; Itamar Borochov; Haytham Safia; Le Trio Joubran; Marcel Khalifé; het duo Sabîl; Noa & Mira Awad. Producer: Cobie Ivens
I. Jacco Müller.
Jacco, afgestudeerd als flamenco gitarist aan het Conservatorium van Rotterdam, is eveneens gitaardocent, componist, producer en heeft zijn eigen platenlabel: Mihrab Records. Hij is tevens componist voor orkesten, en heeft als zodanig al twee keer de Meesterwerkprijs gewonnen in de Verenigde Staten. In 2007 werd er een album van hem uitgebracht met daarop acht van zijn orkestwerken, opgenomen door de Filharmonische orkesten van: Kiev, Bulgarije en Tsjechië. Op het album Alhambra by Night combineert Jacco Müller twee snaarinstrumenten, de Spaanse Flamenco gitaar en de Arabisch oud, plus percussie. De muzikale reis start vanuit het Spaanse Andalusië via de middellandse zee naar het Midden-Oosten.
CD. Alhambra by Night – Jacco Müller. LABEL: Mihrab Records (2025). VIDEO
II. Ramzi Aburedwan.
Het album, opgenomen in 2012, is een selectie van Ramzi’s originele composities en arrangementen, die zijn persoonlijke geschiedenis beschrijven. Hij promoot vrede en begrip door middel van zijn muziek, maar werd ook als jonge jongen gefotografeerd terwijl hij stenen naar Israëlische tanks gooide. Dat dezelfde Ramzi een illustere carrière in de muziek heeft opgebouwd, hangt volledig af van toeval. Hij ging studeren aan het Nationaal Conservatorium van Angers in Frankrijk. Het album Reflections Of Palestine is een doordacht instrumentaal album dat Ramzi’s vaardigheden en artisticiteit laat zien en zijn buitengewone verhaal op gevoelige wijze vertelt door middel van geluid.
CD. Reflections of Palestine – Ramzi Aburedwan. LABEL: World Music Network (2012), code: TUGCD1061. VIDEO
III. Itamar Borochov.
Trompettist en componist Itamar Borochov groeide op in Jaffa. Dit eeuwenoude Israëlische havenstadje, tegenwoordig onderdeel van Tel Aviv, is een smeltkroes van Arabische, Joodse en christelijke culturen. Zijn inwijding werd pas voltooid toen hij de Sefardische synagoge in de buurt betrad: daar nam Borochov heilige muziek op basis van Arabische toonladders in zich op en voedde zich met die eeuwenoude Joodse traditie. Inmiddels woont Borochov in het New Yorkse Brooklyn. De muziek die hij schrijft voor zijn jazzkwartet is doorspekt met Arabische, Joodse en Noord-Afrikaanse tradities. Zoals het niet alleen jazz, maar ook Israëlische en Arabische volksmuziek betaamd, mag dat soms best uit de band springen, maar de sfeer blijft ingetogen en serieus.
CD. Boomerang – Itamar Borochov. LABEL: Laborie (2016), code: LJ36. VIDEO
IV. Haytham Safia.
Safia’s muziek is kleurrijk gebaseerd op zijn rijke culturele verleden: hij werd geboren in het dorp Kofir Yaseef in Noord-Galilea. Hij bracht al zo’n tien albums uit en groeide daarmee uit tot een van de meest vooraanstaande bespelers van de oed. Deze luit wordt door de Arabieren ook wel ‘de koningin onder de muziekinstrumenten’ genoemd en de Arabische luit is bij hem in goede handen. Haytham Safia doorliep een formele muziekopleiding in Jeruzalem, maar woont alweer geruime tijd in Nederland waar hij onder meer met Ad van Meurs samenspeelt in No Blues. Waar hij met No Blues een mengeling van westerse blues en oosterse klassieke muziek speelt, zijn de zelfgeschreven composities op zijn soloalbums volledig geënt op de klassieke Arabische muziek.
CD. Two elements – Haytham Safia. LABEL: Me & My (2016), code: MMOCD 2016. VIDEO
V. Le Trio Joubran.
Het trio speelt werk van de Palestijnse dichter en schrijver Mahmoud Darwish . In zijn werk werd Palestina een metafoor voor het verlies van zijn land. In 2004 ontving Darwish de Grote Prins Claus Prijs voor zijn oeuvre. Mahmoud Darwish’s werk werd in meer dan twintig talen vertaald. Le Trio Joubran is een oud trio dat traditionele Palestijnse muziek speelt. Het trio bestaat uit de broers Samir, Wissam en Adnan Joubran, oorspronkelijk afkomstig uit de stad Nazareth, maar nu hun tijd verdelend tussen Nazareth, Ramallah en Parijs. De broers Joubran komen uit een bekende familie met een rijk artistiek erfgoed. Hun moeder, Ibtisam Hanna Joubran, zong de Muwashahat (gedichten die hun oorsprong vinden in het Arabische Spanje), terwijl hun vader, Hatem Joubran (1944), een van de meest gerenommeerde snaarinstrumentbouwers in Palestina en de Arabische wereld is.
CD. A l’ombre des mots – Le Trio Joubran. LABEL: World Village (2009), code: WVF479036. VIDEO
VI. Marcel Khalifé.
Hij is niet alleen beroemd door zijn fabelachtige spel op de Arabische luit, maar ook door zijn betrokkenheid bij de Palestijnse zaak. Hoewel hij zelf in Libanon geboren is, heeft hij zich altijd verbonden gevoeld met het Palestijnse volk. Zelf zegt hij de stemlozen een stem te willen geven. Daarbij laat hij zich inspireren door de gedichten van één van de bekendste poëten uit de Arabische wereld, de Palestijnse Mahmoud Darwish. Dit engagement leverde hem in 2005 de titel Artiest voor de Vrede op, uitgereikt door de culturele tak van de Verenigde Naties (UNESCO). Op het album Taqasim (Improvisaties) speelt Marcel Khalifé samen met zijn zoon Bachar, die de percussie voor zijn rekening neemt. Marcel Khalifé zelf speelt voor de gelegenheid alleen de laagste registers van zijn luit: de snaren die het langst blijven doorzingen.
CD. Taqasim – Marcel Khalifé. LABEL: Connecting Cultures (2006), code: CC 50034. VIDEO
VII. Sabîl.
Deze opname is het werk van twee Palestijnse mannen Ahmad Al Khatib en Youssef Hbeisch die muziek studeerden aan het Edward Said Conservatorium in Jeruzalem. Zij hebben invloeden van ver buiten hun thuisland het Midden-Oosten verwerkt in hun muziek. In 2011 het duo Sabîl (Onderweg) beleven dit als een levenservaring, waarbij elk project hun eigen trajecten benadrukt. Het album, Zabad, is een frisse wind in de muzikale productie van het duo. Naarmate de groep groter werd, werd de muziek lichter. Want bij elk nieuw project streeft Ahmad, de componist, ernaar zijn muziek te vernieuwen ten opzichte van het vorige project, zijn gemoedstoestand, zijn manier van denken, zijn manier van doen te veranderen. De titel van het album Zabad betekent Schuim. Lichtheid, volharding en de beweging van het schuim zijn terug te vinden in de muziek.
CD. Zabad, l’écume des nuits – Sabîl. LABEL: Harmonia Mundi (2017), code: HMM 905279. VIDEO
VIII. Noa & Mira Awad.
Een duet van een Israëlische zangeres met een Arabische actrice, zangeres en liedschrijfster. Noa en Mira doen, met hun de titels There Must Be Another Way en We Can Work It Out van de Beatles, een oproep tot vrede. Sindsdien heeft de vriendschap tussen Noa & Mira Awad zich steeds meer verdiept. De dames tonen in een sfeervolle wissel- en samenzang hun onderlinge verbondenheid, gedeelde angst en pijn en hoop op een betere toekomst.
CD. There must be another way – Noa & Mira Awad. LABEL: Universal Records 00602527063423 + Universal Records 2706342. VIDEO
Producer: Cobie Ivens
Met dank aan: