Podcast over Bach, aflevering 31. In deze aflevering ontvangen wij auteur en uitgever Karen Groeneveld. Zij schreef het boek ‘Aan tafel met Johann Sebastian Bach’.
Karen Groeneveld specialiseert zich in kookboeken met een regionaal karakter, vaak met een historische invalshoek.
Govert Jan kreeg haar kookboek over de tijd van Charles Dickens onder ogen en realiseerde zich dat de keuken uit Bachs tijd de moeite waard zou zijn als onderwerp voor een historisch kookboek.
Karen ging met dit idee aan de gang en heeft veel werk verzet in haar research naar oude recepten. Het resultaat mag er zijn: een compact, mooi, leuk boekje met recepten uit de burgerkeuken uit de tijd van Bach. Het zijn stuk voor stuk eenvoudige recepten, makkelijk te maken en die Bach weer een stukje dichterbij brengen.
Karin vertelt wat ze allemaal tegengekomen is bij haar zoektocht en we proberen tijdens het gesprek zelfs een recept uit: ‘Een goede koek’.
‘Aan tafel met Johann Sebastian Bach’ ofwel: ‘Op culinaire reis in de Barok’. Gewoon een lief boekje.
Klik hier voor details van het boekje.
Fragmenten van:
Johann Sebastian Bach (1685–1750)
0. Tune Bach & Co
– Uit Sonate voor viool en klavecimbel nr.4 in c-klein, BWV 1017: (Largo)
Janine Jansen & Friends
1. Uit Ouverture D-groot, BWV 1068
– Air
Zefiro Baroque Orchestra olv. Alfredo Bernardini
2. Uit Sonate voor klavecimbel en viool nr.3 in E-groot, BWV 1016:
– Adagio ma non tanto
– Allegro
Janine Jansen & Friends
3. Uit Weihnachts Oratorium:
– Deel 5: “Ach, Wenn Wird Die Zeit Erscheinen” Aria/Terzet (S, A, T)
Rachel Harnisch, sopraan. Anke Vondung, mezzo-sopraan. Maximilian Schmitt, tenor. Bavarian Radio Chorus en Akademie für Alte Musik Berlin olv. Peter Dijkstra
4. Uit cantate “Schweigt Stille, Plaudert Nicht”, BWV 211 (“Kaffee Kantate”):
– Aria “Heute Noch, Lieber Vater, Tut Es Doch!”
Carolyn Sampson, sopraan. Bach Collegium Japan olv. Masaaki Suzuki
Op uitgelichte foto: Karen Groeneveld