Mozart was een weergaloos operacomponist, dat hoef je niemand te vertellen. En ook zijn verdiensten voor het pianoconcert zijn algemeen bekend. Maar hoe goed kent u zijn blaasmuziek?
Mozart speelde zelf geen blaasinstrument, maar hij heeft zijn leven lang blaasmuziek geschreven. In zijn Weense jaren werd hij vooral gek op de klarinet, dat nieuwe instrument met zijn mooie donkere klankkleur. Ongetwijfeld kent u zijn klarinetconcert, maar kent u ook zijn Adagio voor twee klarinetten en drie bassethoorns?
Composities voor blazers werden in die tijd ‘divertimento’, ‘partita’ of ‘serenade’ genoemd, namen die gemakkelijke, weinig pretentieuze muziek suggereren. In de Gran Partita rekent Mozart daar behoorlijk mee af. De vorm is nog die van de serenade, met meerdere dans- en zangdelen achter elkaar maar de inhoud… wow! Net zoiets geldt voor de Serenade KV 388. Dit werk is meer een sonate dan een serenade, en de sombere muziek is wel het laatste wat een achttiende-eeuwer verwachtte bij acht blazers. Ook het Kwintet voor piano en blazers mag er zijn. Wat heet: Mozart vond het zijn beste werk ooit!
Even bijzonder als de werken die vandaag gaan klinken is misschien wel het ensemble dat we horen. Het Nederlands Blazers Ensemble kennen we vooral van modern, moeilijk repertoire, vaak speciaal voor hen geschreven. Maar voor Mozart breken ze daar graag even uit: geen enkele blazer kan om hem heen!
1. Wolfgang Amadeus Mozart, Kwintet voor piano en blazers KV452
2. Wolfgang Amadeus Mozart, Adagio voor twee klarinetten en drie bassethoorns KV 411
3. Wolfgang Amadeus Mozart, Serenade KV 388
4. Charles Gounod, Petite symphonie voor harmonieorkest
5. Wolfgang Amadeus Mozart, Serenade (Gran Partita) KV 361