De Vorige Eeuw | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner

De Vorige Eeuw

di 16 jul 2013 20:00 uur

Perestrojka #34: Wit-Rusland 1. Onze serie met werk dat tot stand kwam rond verbouwing (perestrojka) en ineenstorting (‘destroyka’) van het communisme in Oost-Europa arriveert vanuit Centraal-Azië weer in Europa. ‘Nova zembla’ (nieuw land) Wit-Rusland is het laatste land in onze serie dat pas na de val van de Sovjet-Unie als zelfstandig land op de kaart verscheen.

Het vocaal-instrumentaal ensemble (VIA) Pes-njá-ry opent met ‘Bjé-la-ja Roesj ty mo-já’ ‘Mijn Wit-Rusland’, een compositie van Vladimir Moeljávin (rechts op de foto hieronder), de man die het ensemble in 1963 oprichtte.

Toegang tot de staatsmedia was in de sovjet-tijd voorbehouden aan officieel erkende en formeel gestructuteerde Vocaal-Instrumentale Ensembles, de VIA’s. De artistiek directeur was vaak de manager, producent en partijcommissaris en, zoals bij Pesnjáry, de aanvoerder en songwriter.

BogatyrjovDe in Sverdlovsk geboren Rus Moeljávin behoorde tot de weinige Wit-Russische muziekcoryfeeën van zijn tijd die nooit aan het conservatorium van Minsk de leerling was van Anatoli Bogatyrjóv (foto links). Van deze aartsvader van de moderne Wit-Russische klassieke muziek hoort u Nina’s wals uit de muziek bij Lermontovs ‘Maskerade’.
SmolskiWij vervolgen met de Symfonische Variaties van Bogatyrjóvs leerling Dmitri Smolski (foto rechts), die op het conservatorium in zijn geboortestad ook de leerling was van Nikolaj Pejko.
GorelovaEen van zijn meest succesvolle en bekende leerlingen aan het Loenatsjarski-conservatorium is Galina Gorélova [Halina Harélava] (foto links), die 5 maart 1951 werd geboren in Minsk. Zij is een van de eerste vrouwelijke Wit-Russische componisten in dertig jaar en in 1990 medeoprichtster van het Wit-Russische Genootschap voor Moderne Muziek. Fluitist Jakov Geller en Tatjana Taróetina spelen haar ‘Drie portretten van Radoslava’ uit 1993. Daarna spelen hoboïst Aleksandr Prichodzko en het Minsk Kamerorkest met dirigent Igor Golovtsjin het Hoboconcert uit 1983.
LoetsjenokWij besluiten met het lied “Kraanvogels vliegen over het woud” van Igor Loetsjenok (rechts), uitgevoerd door VIA Sjá-bry, waarmee u in de vorige aflevering al kennismaakte.
1. Vladímir Geórgejevitsj Moeljávin (Sverdlovsk 12.1.1941- Moskou 26.1.2003).
‘Belaja Roesj ty moja’, ‘Mijn Wit-Rusland’ Белая русь ты моя); tekst: V. Skorynkin.
Vocaal-instrumentaal ensemble (VIA) Pesnjary.
CD OMD 08063 CD.
2. Anatoli Vasiljevitsj Bogatyrjov (Vitebsk 31.7.1913 – Minsk 19.9.2003).
Nina’s wals uit de toneelmuziek bij Lermontovs ‘Maskerade’.
Russisch Staatsomroepsymfonieorkest olv. Michail Snitko.
Olympia MKM 163.
3. Dmitri Bronislavovitsj Smolski (Minsk 25.7.1937).
Symfonische variaties.
Russisch Staatsomroepsymfonieorkest olv. Michail Snitko.
Olympia MKM 163.
Galina Konstantinovna Gorelova (Minsk, 5 maart 1951).
4. ‘Drie portretten van Radoslava’: 1) Radoslava en de kanarie, 2) Radoslava sleept met de stenen onder de sinaasappelboom, 3) Radoslava zingt een slaapliedje voor haar ouders.
Jakov Geller, fluit en Tatjana Taroetina, piano.
5. Hoboconcert (1983): 1) Lamentatie, 2) Narratief, 3) Zegwijze.
Aleksandr Prichodzko, hobo. Minsk Kamerorkest olv. Igor Golovtsjin.
Acte Préalable AP0042.
6. Igor Loetsjenok (Maryina Horka, 6.8.1938).
Kraanvogels vliegen over het woud (Журавли Над Полесьем Летят).
Vocaal-instrumentaal ensemble (VIA) Sjabry.
MEL CD 60 01408.

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan