Met Cd’s van de Angolese Bonga, de Portugese Fernando Lameirinhas en de Nederlandse Banabila.
Bonga
Na lange afwezigheid is Bonga weer teruggekeerd naar zijn geboorteland Angola om daar extra inspiratie op te doen voor zijn dertigste album Hora Kota (de tijd van de ouderen), met elf nieuwe Bonga-songs. Aangevuld met de twee bonustracks Dikanga, een duet met de Franse actrice Agnès Jaoui en (hoe symbolisch) Angola, dat Bonga in 2010 samen met de Franse zanger Bernard Lavilliers opnam voor diens album Causes Perdues et Musiques Tropicales. Bonga blijft doen waar hij goed in is: het vervlechten van de Angolese en andere Afrikaanse muziekstijlen met sociaalbewuste teksten en thema’s.
CD: Hora Kota van Bonga.
Label: Lusafrica (2011), code: EU 562753.
Fernando Lameirinhas
Hij heeft op deze cd een eigentijdse en eigenzinnige versie gecreëerd van de fado. Hij mengt dit genre met jazz, Afrikaanse en Braziliaanse muziek. Zijn composities zijn doorleefd, warm, hartstochtelijk en melodieus, weemoedig en bruisend van levensvreugde. Naast Fernando Lameirinhas en zijn vaste kwintet (saxofoon en fluit, piano, contrabas, slagwerk en akoestische, elektrische en Portugese gitaren) zijn op ‘O Destino’ ook gastmusici te horen, zoals Bløf (op Embraça Me), celliste Larissa Groeneveld en de uit Madagaskar afkomstige accordeonist Régis Gizavo.
CD: O Destino van Fernando Lameirinhas.
Label: Munich Records (2000), code:BMCD 310. 3.
Banabila
Voiznoiz is het eerste solo-album van Michel Banabila en het meest ambitieuze tot nu toe. Centraal staan de in Rotterdam en Sana’a (Jemen) opgenomen stemmen die met hulp van de sampler tot Babylonische muziekwerkjes worden verwerkt. Onder de vele gastmuzikanten vinden we onder meer Hanyo van Oosterom, Hans Greeve, Remko Deijl en Ali Bahia El Idrissi.
CD: VoizNoix (Urban Sound Scapes) van Banabila.
Label: Steamin’Soundworks (1999), code: Steam 99001.