Met muziek uit Argentinië, Louisiana, Congo, Portugal, Spanje en Brazilië.
1- ‘De Platino’ van El Juntacadáveres.
El Juntacadáveres is opgericht in Antwerpen in 2011 door de Argentijnse muzikant Enrique Noviello. Het is hem gelukt zijn band samen te stellen met muzikanten uit verschillende delen van de wereld. De muziekstijl is een mix van tango, latin, hip hop, reggae, rock en electro. Ondertussen bestaat de groep uit zeven muzikanten met een internationale carrière die o.a. deel uitmaakten van de fijnste orkesten van Buenos Aires.
Cd. ‘De Platino’ – El Juntacadáveres. Label: Music & Words (2013), code: MW3047. VIDEO
2- ‘Louisiana Legends’.
De muziek van Louisiana kan worden onderverdeeld in 3 regio’s: het landelijke zuiden, de thuisbasis van Creole Zydeco en het oude Frans (nu bekend als cajun-muziek), New Orleans en Noord-Louisiana. De regio in en rond Greater New Orleans heeft een unieke muzikale erfenis verbonden aan Dixieland jazz, blues en Afro-Caribische ritmes. Het noordelijk deel begint bij Baton Rouge en bereikt Shreveport
Cd. ‘Louisiana Legends’. Label: Respect music (2012). VIDEO (Clifton Chenier, ‘Jolie blonde’).
3- ‘Nani Akolela Wendo?’ van Wendo Kolosoy.
Wendo Kolosoy is in wezen de vader van de Congolese rhumba, hij gaf het genre haar eerste grote hit in 1948 met ‘Marie Louise’. In een nieuwe versie is dat nummer hier opgenomen en hoewel zijn magische krachten mogelijk zijn afgenomen (oorspronkelijk, als het om middernacht zou worden gespeeld, was het bedoeld om de doden te laten oprijzen), is het nog steeds een prachtig werk.
Cd. Botyiaki Ntembe (CD 1) ‘Nani Akolela Wendo?’ Label: Cristal Records (204), code: CR 174 75. VIDEO
4- ‘Banaya Papa Wendo’.
Papa Wendo, overleden in 2008 op 82 jarige leeftijd, was één van de grootste sterren in (Belgisch) Congo. Dit is de laatste opname van Wendo Kolosoy’s stem ‘gepolijst’ door het leven. Een stem die ruw, wild en grappig is, die zijn eigen verhaal draagt en de pijn, waanzin en lust voor het leven doorgeeft. Cd. Botyiaki Ntembe (CD 2) Amba, ‘Banaya Papa Wendo’ – Wendo Kolosoy. Label: Cristal Records (2004), code: CR 174 75. VIDEO
5- ‘Mitos e Lendas’ van Quatro Ventos.
Dit is het zesde album van Quatro Ventos, een muzikale reis met sprookjes, mythes, sagen en wonderen over koningen, prinsessen, ruiters en grootvizieren van Al-gharb (Algarve) tot Novio-Magum (Nijmegen), gewikkeld in een mantel van fado en Portugese blues. De brug naar Nijmegen is het verhaal over Mariken van Nieumweghen, met muzikale ondersteuning van Frank Boeijen.
Cd. ‘Mitos e Lendas’ – Quatro Ventos. Label: Silvox Records (2013). VIDEO
6- ‘La Cantiga Del Fuego’ van Ana Alcaide.
Ana Alcaide is misschien de eerste die de Zweedse nyckelharpa combineert met de muziek van haar geboorteland Spanje (met name Sefardische muziek van Toledo). Haar muziek wordt vaak omschreven als de Toledo-soundtrack en er valt zeker iets van te merken, zowel in de epische omvang als het gebruik van oudere instrumenten om een neo-middeleeuws geluid te creëren.
Cd. ‘La Cantiga Del Fuego’ – Ana Alcaide. Label: Arc Music (2012), code: EUCD 2417. VIDEO
7- ‘El Caminante’ van Odair Assad.
De Braziliaanse gitarist Odair Assad treedt meestal op als de helft van de Assad Brothers en hoewel zijn oudere broer, Sérgio, een onafhankelijk muzikaal leven als componist, arrangeur en speler nastreefde, leek Odair tot voor kort niet geneigd een solocarrière op te bouwen. Maar dat veranderde met dit album uit 2010, waarop hij werken van o.a. Agustin Barrios, Astor Piazzolla en zijn broer Sergio Assad interpreteert. De Cubaanse componist Leo Brouwer schreef het stuk ‘Sonata del Caminante’ voor Odair Assad, snel gevolgd door Egberto Gismonti die ‘Memoria e Fado’ schreef.
Cd. ‘El Caminante’ van Odair Assad. Label: GHA Records (2010), code: GHA 126.064. VIDEO