De Nacht: Wereld | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner

De Nacht: Wereld

za 10 aug 2019 01:00 uur

Met muziek uit Europa, Zuid-Amerika, Afrika en Scandinavië

 

1- ‘Gaizca Project’ Ensemble Lalma | Manu Saboté | Inaki Plaza | Ciscu Cardona | Nicolas Scollet.
Het doel van ‘Gaizca Project’ is om de traditionele en volksmuziek van Galicië, Baskenland en Catalonië bij elkaar te brengen om culturele uitwisseling te bevorderen en zo een originele creatie te produceren die hun identiteit, uniekheid en geschiedenis belicht in een grondig hedendaags perspectief van openheid.
Label: Homerecords.be (2019), code: 4446215 | Video

2- ‘Voices & Percussions’ – Boca de Tambor.
Ontworpen en geproduceerd door de Braziliaanse percussionist Silvano Michelino, is Boca De Tambor een serie ontmoetingen waarbij liedjes in verschillende talen worden gecombineerd; in het Braziliaans natuurlijk, maar ook in Creools van Guinee-Bissau, Japans, Hebreeuws, Engels, Tsonga van Zuid-Afrika, Zuid-Genuaans dialect, Spaans en zelfs in een verzonnen taal met een verscheidenheid aan percussie. Het huwelijk tussen percussie en stem is een duik in de essentie van muziek, dicht bij de allereerste muzikale uitingen van de mens.
Label: Cristal records (2019), code: 10H-13. Distributie: XANGO music | Video

3- ‘Daba’ – OUM.
‘Daba’ (“Nu” in het Arabisch) is een herinnering aan een aantal fundamentele kwesties: de bedreigde natuur, het lot van migranten, de status van vrouwen, maar ook een aansporing om volledig in het heden te leven. De akoestische orkestratie van het album is bezaaid met elektronische geluiden, OUM’s liederen kleden zich discreet met onze eigentijdsheid. Haar “nu” is van dynamische essentie. De Marokkaanse OUM positioneert zich als een vrouw van de wereld, overtuigd dat culturele barrières minder wegen dan wat het ons kan brengen.
Label: MDC (2019). Distributie: XANGO music | Video

4- ‘Made in Amharica’ – Gili Yalo.
Gili Yalo (van Ethiopische oorsprong) brengt deze keer meer dan twee muzikale werelden samen. Het album ‘Made in Amharica’ bestaat uit vier nummers – in het Engels en Amhaars. De titel is een woordspel. Amharic is een Ethiopische taal. Gili Yalo combineert Ethiopische roots met funk- en jazzy invloeden en wordt daarin versterkt door een aantal Amerikaanse muzikanten.
Label: Dead Sea records (2019), code: DSR003. Distributie: XANGO music | Video

5- ‘A Universe that Roasts Blossoms for a Horse’Širom.
Het Sloveense trio Širom componeert en improviseert muziek geïnspireerd door de landelijke omgeving waarin ze zijn opgegroeid, vaak op zelfgemaakte instrumenten. Širom’s leden zetten ook hun individuele experimenten in andere projecten voort. De één is betrokken bij de fusion-band ‘Salamandra’ en de ander speelt in een punkgroep in Ljubljana.
Label: tak:til Glitterbeat (2019), code: GBCD079. Distributie: XANGO music | Video

6- ‘Collection OR’ – Léo Ferré.
Léo Ferré heeft veel poëzie geschreven en zou ‘de poète van de 20st eeuw’ genoemd kunnen worden. Hij was naast dichter ook componist en wist die twee goed te combineren door niet alleen zijn eigen werk, maar ook werk van andere dichters op muziek te zetten en zodoende ‘l’Art poétique’ onder de aandacht te brengen. Het werk van Ferré is niet makkelijk te begrijpen; soms ook niet voor Franstaligen zelf. Hij gebruikt enkel metaforen en een bijna geheime codetaal afgewisseld met argot.
Label: Columbia (1994), code: 4710322 | Video | Met dank aan Muziekweb.

7- ‘Maiorais’ – Bonga.
De Angolese zanger Bonga behoort tot die groep muzikanten wiens controversiële werk hem status van ontheemde artiest oplevert. Bonga praat over zijn land met sterren in zijn ogen en een trilling in zijn warme stemgeluid. Hoewel hij ongeveer dertig jaar in Lissabon en Parijs heeft gewoond, is zijn persoonlijke geschiedenis coherent. “Ik begon mijn carrière als protestzanger. Ik bekritiseerde eerst de Portugezen en vervolgens mijn eigen mensen. Tegenwoordig is het doel geluk. Ik wil niet in de politiek gaan. Ik ben te oprecht in wat ik zeg. Ik ben niet het soort persoon om rond te hangen, wachtend op de vrijheid “.
Label: Lusafrica (2005), code: 462252 | Video | Met dank aan Muziekweb.

8- Leon – The Pinker Tones & Quartet Brossa.
Het leven en werk van de Russische muzikant Leon Theremin (St. Petersburg 1896, de uitvinder van het populaire instrument de ‘Theremin’) verdient een show. Dus besloot het elektronische duo The Pinker Tones & het strijkersensemble Brossa Quartet precies dat te gaan doen. De show, simpelweg genaamd Leon, is een overzicht van het onrustige en spannende leven van Leon Theremin, met een knipoog naar andere muzikanten, van Stravinsky tot Depêche Mode via Gershwin, Roxy Music en Afro-Amerikaanse muziek. Het resultaat is een werk tussen muziek en postmoderne opera.
Label: Kasba music (2019). Distributie: XANGO music | Video

9- ‘Life in pieces’ – Anna Einarsson Ensemble.
De Zweedse zangeres, multi-instrumentalist en componist Anna Einarsson kiest nooit het voorspelbare voor haar creativiteit en laat zich niet beperken door genres. Ontmoetingen tussen verschillende kunstvormen en communicatiemiddelen zijn al jarenlang een belangrijk leidraad voor haar. De tekst gaat over herinneringen en alledaagse verhalen uit de middeleeuwen. De muziek is lyrisch en melodieus, experimenteel en uitnodigend en leidt de luisteraar vooruit. Het is een wereld om in te wonen.
Label: AEM (2019), code: AEM 006. Distributie: XANGO music | Video

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan