Een muzikale reis door de Mediterrane: Portugal – Spanje – Sardinië – Italië – Kroatië – Albanië – Kreta – Griekenland – Turkije.
1- Mediterranean Voyage: Gibraltar to Istanbul.
Een reis door de Middellandse Zee met stromingen die samenkomen in de verschillende havens. De route begint vanuit Portugal met de fado en gaat vervolgens verder naar Spanje met zigeunermuziek en de flamenco, dan naar de lokale muziekstijlen van Sardinië, Italië, Griekenland, Kreta, Kroatië, Albanië en ten slotte Turkije.
Label: Arc Music (2014), code EUCD-2522 | Video
2- Rebetiko gymnastas – Vinicio Capossela.
De Griekse muziekstijl rebetiko is geboren uit ellende. Het is de muziek van Grieken die na de Eerste Wereldoorlog uit het huidige Turkije vluchtten en in de sloppen van Athene en Saloniki terecht kwamen. Armoede, heimwee, criminaliteit, drugsmisbruik, prostitutie, politiegeweld: het kwam allemaal langs in de rebetiko-teksten. De Italiaanse Vinicio Capossela was al jarenlang geïntrigeerd door deze muziekstijl en besloot er in 2013 een album aan te wijden. De meeste nummers zijn van Vinicio Capossela zelf en geïnspireerd op oude rebetiko liederen. Het feit dat hij niet in het Grieks maar in het Italiaans zingt, is eigenlijk niet storend.
Label: Warner (2013), code : 8051040720009 | Video
3- Muntagna nera – Graindelavoix, Björn Schmelzer.
Na een succesvolle tournee vorig jaar brengt het ensemble Graindelavoix de cd uit van het programma ‘Muntagna nera’. Dat ‘zwarte gebergte’ verwijst naar Italiaanse vulkanen, maar ook naar de Limburgse steenkoolmijnen. In dat nieuwe ‘thuisland’ bracht Angelo de Simone (in 1978) de beste Italiaanse zangers in Limburg bijeen om traditionele levensliederen uit te voeren. Soms hadden ze zelfs nieuwe, eigentijdse teksten, over de strijd van de migranten. De live opgenomen cd bevat twintig liederen, ze vertellen anekdoten uit het leven op het platteland, niet zelden met een schalkse inslag.
Label: Virgin (2012), code: 6022132 | Video
4- Collection – Maria Dolores Pradera.
María Dolores Pradera, een elegante vrouw van klassieke schoonheid, bekend om haar theatrale vertolkingen van liedjes. Zij bleef tientallen jaren actief optreden tot ze bijna 90 jaar oud was. En hoewel ze door en door een ‘Spanjaard’ was, verwierf Maria Dolores Pradera internationale bekendheid dankzij haar lezingen over de Latijns-Amerikaanse muziek, de Peruaanse walsen en Mexicaanse ranchera’s – die haar ook tot een geliefd figuur in Latijns-Amerika maakten. Zij overleed in 2018 op 93-jarige leeftijd.
Label: Star (1989), code: 840542 | Video
5- Romance de la Luna Tucumana – Diego El Cigala.
Diego El Cigala opname uit 2013, ‘Romance de la Luna Tucumana’, een ongelooflijke knipoog naar de Argentijnse tango, is misschien zijn beste album ooit. Diego El Cigala is een ware meester, misschien één van de zeer, zeer weinigen die commercieel succes hebben bereikt met compromisloze zekerheid. Hij is in staat dit te doen vanwege zijn kleurrijke achtergrond; het feit dat hij een zigeunergevoeligheid in zijn muziek brengt om het te verbergen in het mysterie van zijn Romaanse achtergrond dat ook doordrenkt is met de flamenco-muziek van het land van zijn geboorte.
Label: Universal (2013), code: 00028947917458, Edge 4791066 | Video
6- Aquamare – Franca Masu.
Franca Masu is de meest internationale vertegenwoordiger van de voorouderlijke Catalaanse taal en cultuur die nog steeds aanwezig is in de kustplaats L’Alguer, een gebied met slechts veertigduizend inwoners op het eiland Sardinië. Franca Masu begon haar carrière in 1996 als zangeres van een groep Sardijnse jazzmusici. Naast haar jazzachtergrond en haar mediterraan geluid, vind je onder haar muzikale interesses ook fado en Argentijnse tango. Dit album ‘Aquamare’ (uit 2006) is haar derde waarmee ze zichzelf presenteert aan het publiek, dit keer als de auteur van bijna elk nummer.
Label: Dunya (2006), code: FY 11.35 | Video
7- ‘A música e a guitarra: Clube de Fado’ – Mário Pacheco.
Deze introverte en vriendelijke man studeerde klassiek gitaar maar verloor zijn hart aan het sublieme fado-instrument; de Portugese gitaar. Hij componeert prachtige lyrische fadomuziek, geliefd bij vele fadista’s en is een veelgevraagde begeleider van fadozangers. Hij is de oprichter van de Clube de Fado in de oude wijk Alfama in Lissabon, een ontmoetingsplek waar fadomusici elkaar ontmoeten en elke avond spelen. Op het album ‘A música e a guitarra: Clube de Fado’ horen we hem optreden met een combo en een strijkkwartet tijdens een openluchtconcert. Behalve Pacheco’s instrumentale composities horen we ook zijn prachtige liederen, vertolkt door de gastzangers Rodrigo Costa Félix, Ana Sofia Varela, Camané en Mariza.
Label: World Connection (2007), code: WC 43062 | Video
Met dank aan: