Met speciale aandacht voor de diverse muziekstijlen van Noorwegen.
1- How did all these people get into my room – August Kann
Naast het schrijven en produceren van alle negen nummers, heeft August Kann uit Ski, Noorwegen, ook op eigen initiatief opgenomen. De meeste opnamen vonden plaats op de meest ongewone plekken. Ondanks dat hij veel zelf heeft gedaan, heeft hij een groot team van jonge, gedreven muzikanten bij zich – allen opgeleid aan de ‘Norwegian Academy of Music’. Kann’s algemene inspiratie komt voort uit gesprekken en ervaringen die in zijn eigen leven centraal staan. De karakteristieke, schorre zang van August zet de kers op de taart, en je kunt horen dat hij vanuit de ziel zingt.
Label: MTG – PIAS (2019), code: MTG8303 | VIDEO
2- Silently Loud – Popol Ace (met het Noorse Radio Orkest).
De eerste twee platen bracht deze Noorse progressieve band vanaf 1972 uit onder de bandnaam Popol Vuh. Daarna kwamen er twee albums uit onder de naam Popol Ace in de stijlen experimenteel, elektronisch en spiritueel. Met een meer ‘mainstream approach’, gebruikten ze invloeden vanuit de pop, opera en jazz en klonken ze als een mix van de bands Genesis en Chicago. In 2003 kwam voor de band een droom uit, toen ze gevraagd werden om twee optredens te verzorgen met ‘The Norwegian Radio Orchestra’ (KORK – afgekort op z’n Noors). De oude Popol Ace-songs, vastgelegd op Silently Loud, wonnen door dit symfonische element nog meer aan kracht en grandeur.
Label: GRAPPA – PIAS (2019), code: GRCD4599 | VIDEO
3- Umbra – Lumen Drones
Het album, Umbra, van Lumen Drones is niet minder experimenteel dan zijn voorganger en zeker niet minder ‘elektrisch’, maar in veel opzichten een diepere uitdrukking van de belangen van het trio. Met meer dan negen tracks, variërend van twee tot zes minuten, creëert het trio een overtuigende muzikale wereld waar de conventionele grenzen die verschillende stijlen scheiden lijken te verdwijnen. Elke melodie heeft een eigen identiteit, net als de esthetische eenheid van het album als geheel.
Label: HUBRO – PIAS (2019), code: HUBROCD2607 | VIDEO
4- Free to play – het Espen Berg Trio
Het openingsnummer van Free To Play zet je op het verkeerde been. Monolitt is een behoorlijk experimenteel klankbeeld dat afwijkt van de rest van het album dat een veel meer improviserend en expressief karakter heeft. Het trio speelt, zoals veel Noord-Europese piano trio’s, nummers vol contrast en met veel melodie. De dynamiek wordt versterkt door de ritmesectie, die meer improviseert dan begeleidt. De musici blijven steeds dicht bij elkaar, zodat het geluid nergens in een kakofonie ontaardt. Het album sluit af met een mooi, langzaam stuk met parelend pianospel en gestreken bas. Op Free To Play etaleert het Espen Berg Trio zijn kunnen met pakkende composities en virtuoze improvisaties.
Label: ODIN – PIAS (2019), code: ODINCD9559 | VIDEO
5- Skarbo Skulekorps – Skarbo Skulekorp
Het album Skarbø Skulekorps, een ambitieuze negen nummers CD, is het hoogtepunt van veel toewijding aan het ambacht van een muzikant. Skarbø wordt niet tegengehouden door beperkingen van muzikale vooroordelen en is niet bang om van de klif af te stappen in een genre-loos wonderland en risico’s te nemen. Ze bieden zelfs een stalen gitaarsolo, wat zorgt voor een country music moment. Er is ook een optreden van een lokale fanfare, die de luisteraar naar een muzikale reis leidt.
Label: HUBRO – PIAS (2019), code : HUBROCD2625 | VIDEO
6-
Lanzarote – Jo Berger Myhre & Olafur Bjorn Olafsson
Lanzarote is het nieuwe album van dit Noors/IJslandse duo. Deze sound-producers/improvisers staan garant voor emotionele experimentele muziek; ambient jazz met fragile melodieën, hoofdzakelijke gespeeld op piano, drums, contrabas en een Farfisa-orgel. Zij creëren een opvallend originele geluidswereld die niet echt aan iemand anders doet denken.
Label: HUBRO – PIAS (2019), code: HUBROCD2619 | VIDEO
7- Benedicte Maurseth – Benedicte Maurseth
Vioolspeler en zangeres Benedicte Maurseth is een gevestigde en gewaardeerde artiest en componist in de Noorse volksmuziekscene. Zij studeerde bij ‘Hardanger’ vioolmeester Knut Hamre en kreeg in 2007 meer aandacht als ‘Young Folk Musician of the Year’ in Noorwegen. Benedicte heeft een groot deel van haar carrière gewijd aan solo-folkmuziekoptredens, maar ze werkt ook nauw samen met veel van de toonaangevende artiesten in verschillende genres, vooral in de oude muziek.
Label: HEILO – PIAS (2019), code: HCD7347 | VIDEO
8- Et han mot overklassen – Bushman’s Revenge
In eigen land heeft dit trio een hoge cultstatus. Bushman’s Revenge muziek zweeft tussen en door meerdere muziekstijlen en zoekt zich een weg in een experimenteel, filmisch en op improvisatie gesteund muzikaal landschap. Hun soundscapes en geluidssculpturen hebben een grondslag in jazz en worden aangevuld met progressieve tendensen, eigentijdse samples, bluesy gitaren, psychedelische drumpartijen plus transcendente en hypnotiserende klanken. De composities zijn avontuurlijke, verfijnde collages die samen een mooi geheel vormen.
Label: HUBRO – PIAS (2019), code: HUBROCD2628 | VIDEO