Muziek uit Egypte, Senegal, de Verenigde Staten, Schotland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk.
1-
Saqqara is het vijfde studioalbum van zangeres Esbe. De titel van het album Saqqara is afgeleid van de oudste necropolis-piramide in Egypte. Het inspireerde haar om een verzameling liedjes op te nemen die beelden oproepen van de kunst en artefacten van die Pyramide. Esbe woont in Londen en heeft daar haar eigen muziekstudio. Ze componeerde en produceerde daar alle muziek op het album. Esbe’s klassiek geschoolde en door het Midden-Oosten geïnspireerde zang wordt begeleid door Arabische strijkers, elektronische beats, geluidseffecten en percussie.
CD. Saqqara – Esbe. Label: www.esbemusic.uk | VIDEO
2-
Modou Touré is afkomstig uit Dakar (Senegal) en speelt ‘groovy’ ritmes, Afrobeat, pop-rock en funk. Hij verraste eerder met “The West African Blues Project”. Op deze cd laat hij scherp gitaarspel horen in combinatie met drums, bas en percussie. Modou Touré heeft een sublieme, krachtige stem die de muziek een eigentijds gevoel geeft.
CD. Touki – Modou Touré.
Label: Arc Music (2020), code: EUCD2912 | VIDEO
3-
Will This Make Me Good is een vraag die Nick Hakim zichzelf heeft gesteld sinds hij jong was en worstelde op school, toen hij medicijnen kreeg voorgeschreven in een poging zijn eigenzinnige aandacht te corrigeren. Het is een vraag die hem nog steeds bezighoudt en als het album rommelig klinkt, komt dat omdat er geen gemakkelijke antwoorden op zijn vraag zijn. Will This Make Me Good articuleert een gevoel van verwarring naast een verlangen voor hoop en duidelijkheid.
CD. Will This Make Me Good – Nick Hatim.
Label: Ato Records (2020) | Distribution: [PIAS], code: Ato 0514 | VIDEO
4-
The Inventor is een album met compositorische werken van Norman Mackay. Met een eclectische line-up van toonaangevende muzikanten uit Schotland, combineert het album Schotse en Europese invloeden, waarbij het zowel grenzen als genre overschrijdt. De accordeon in de handen van een meester als Norman Mackay is zo’n suggestief instrument, zwevend tussen film-Noir soundtracks, Oost-Europese cafémuziek en viscerale volksmuziek.
CD. The Inventor – Norman Mackay. Label: Birnam Music (2020), code: 1919246405922 | Distribution: XANGO music | VIDEO
5-
Het duo Maskineri beschouwt de traditionele muziek in Midden-Jutland – De muziek is heftig en gedurfd, met polka’s, Hopsa‘s en mazurka’s. Een ongebruikelijke en toch volkomen logische combinatie in de ogen van het duo, die de muziek net dat beetje extra geeft. Met hun speelse instrumentale finesse en de mix van nieuw en oud, leveren zij hartverwarmende melodieën.
CD. Hopsa 101 – Maskineri.
Label: Go Danish Folk Music (2020), code: GO 0820 | VIDEO
6-
Het uit Nashville afkomstige All Them Witches heeft -dit keer als trio- het album Nothing as The Ideal afgeleverd. Volgens de bandleden verliep het opnameproces zo vlot dat ze zelf over het meest consistente album spreken tot nu toe. Toetsenborden werden even aan de kant geschoven en de band gaat verder in de basisopstelling: gitaar, bas en drums.
CD. Nothing as The Ideal – All Them Witches. Label: New-West records (2020) | Distributie: [PIAS], code: G19.KA04.020 | VIDEO
7-
De Afro-funkgroep Awale Jant Band brengt een heerlijk mix van Senegalese muziek, latin, funk, jazz en andere invloeden uit de huidige woonplaats London. De combinatie van de soul-vollen stem van Biram Seck (die in het Wolof, Engels en Frans zingt) met de sterke ritmesectie is onweerstaanbaar. En los daarvan is de onderliggende boodschap ook niet gek: een ‘wake-up call’ voor de wereldleiders om samen te werken in het belang van de mensheid.
CD. Yewoulen Wake Up – Awale Jant Band. Label: Arc Music (2020), code: EUCD 2885 | VIDEO
8-
Liga Latina is een unieke bijeenkomst van gedreven Scandinavische muzikanten voor wie het een passie is om de erfenis van stijlen die hieruit voortkomen over te brengen. Alle Cubaanse muziekstijlen passeren de revue: invloed van de Amerikaanse jazz in de jaren 1920 leidde tot de moderne Bolero.
CD. Liga Latina. Label: Multination (2019) | Distributie: XANGO music.