Deze nacht is gewijd aan verschillende Surinaamse muziekstijlen, uit Suriname en Nederland.
1-The Maroni River Caribs of Surinam.
Er zijn maar zeer weinig voorbeelden van Kali’na muziek, behalve dan de veldopnamen van Peter Kloos, gemaakt tussen 1966 en 1968, in het dorp Galibi (in de regio Marowijne). Deze Nederlander leefde één jaar -met zijn vrouw- in dat dorp en registreerde vele belangrijke getuigenissen van het collectieve lokale geheugen. Dit album bevat 21 stukken die de drie belangrijkste soorten van de traditionele muziek Kali’na illustreren, namelijk: sanpula, alemi en klaagzangen aan kalawasi.
Cd. The Maroni River Caribs of Suriname. Label: Pan Records, (1996) Koninklijk Instituut voor de Tropen.
2- Gowtu – Yakki Famirie.
Yakki Famirie wordt in Rotterdam opgericht uit het kaseko-orkest Latinos uit Suriname. De groep legt zich toe op ‘aleke kaseko’ (een mix van aleke-muziek uit Oost-Suriname en kaseko uit de kuststrook). Gowtu, van de band Yakki Famirie. In 1999 verschijnt het album Gowtu bij het label: World Connection. Het album is geproduceerd door de Cubaanse bandleider Manolito Simonet en kent hierdoor een opvallende Cubaanse sound. Gastbijdragen zijn weggelegd voor jazz-zangeres Denise Jannah, de Venezolaanse percussionist Gerardo Rosales en de ‘R&B-band’ Replay. Het album bevat onder meer een Nederlandstalige versie van Blaka Rosoe, een klassieker van Lieve Hugo en een kaseko-versie van Oye Mi Canto van Gloria Estefan.
Cd. Gowtu – Yakki Famirie. Label: World Connection (1999), code 43006. Video
3- Maspoti Makandra – Fra Fra Big Band.
Deze Big Band werd opgericht in 1990, nadat het originele septet Fra Fra Sound een korte tour ondernam om haar tienjarig bestaan te vieren. Voor deze gelegenheid werd het ensemble uitgebreid met blaasinstrumenten en onder de naam Fra Fra Big Band waren de optredens een groot succes. Hun innovatieve, prikkelende muziek bleek zo inspirerend dat het vroeg om een regelmatige viering en Fra Fra Big Band was geboren. De Surinaamse uitdrukking fra fra betekent balans. Of beter vertaald: een afgewogen combinatie van diverse elementen. De muziek van Fra Fra Big Band wordt beïnvloed door elementen vanuit de hele wereld. De band bestaat uit achttien Antilliaanse, Surinaamse, Afro-Amerikaanse en Nederlandse musici.
Cd. Maspoti Makandra – Fra Fra Big Band. Radio Netherlands (1998). World Music in the Netherlands. Collection Ethnic music in the Netherlands. Video
4- Dya So – Fra Fra Sound.
Het jazz septet, Fra Fra Sound, opgericht in Amsterdam begin jaren ’80, werkt samen met een internationale mix van musici. De band speelt de Caribische en Afrikaanse ritmes verweven met jazzimprovisaties. Op het album Dya So staan negen nummers met eersteklas liedjes, waarvan een groot aantal met invloeden uit het genre jazz / funk. Het album is opvallend consistent, maar levert ook verrassingen op; Het geluid van stemmen en kinderen die op Langs de Crossroad spelen en een mooie bas / gitaarbrug in het nummer GK. Sinds de oprichting van Fra Fra Sound, hebben diverse musici deel uitgemaakt van de band, op dit album zijn dat onder andere: Andro Biswane, gitaar; Vincent Henar, e-bas; Walther Muringen, drums; Efraïm Trujillo, sax; Michael Simon, trompet en Robin van Geerke, piano.
Cd. Dya So – Fra Fra Sound. Label: Pramisi Records (2007), code: PRA CD 0704. Video
5- Kantráki – Raj Mohan.
Het album van de Hindoestaanse vocalist Raj Mohan uit Suriname gaat over mensen die van India naar Suriname geïmmigreerd zijn. Raj Mohan is geboren in Suriname. Hij studeert zang in Amsterdam en Mumbai, India. Hij heeft zich bekwaamd in het zingen van meerdere Indiase klassieke stijlen. Behalve eigen composities voor bestaande teksten van Urdu-dichters maakt Raj Mohan composities op eigen teksten. Zijn repertoire bestaat uit de volgende genres: ghazal, geet, bhajan. In 2013 wordt 140 jaar migratie tussen India en Suriname herdacht. De zanger maakt er samen met o.a. violist Oene van Geel een album over.
Cd. Kantráki – Raj Mohan. Pan Records (2005), code: PAN.213. Video
6- Back In Time: Asentele – Yakki Famirie.
Na bijna 10 jaar afwezigheid in het lokale en regionale Surinaams / Nederlandse circuit heeft Yakki Famirie besloten om via dit album terug te gaan naar de tijd van de dansclubs en naar een paar van hun ‘oude hits’ die op een exclusieve manier, in 2 medleys, zijn verwerkt. Daarnaast hebben zij, op verzoek van vele fans, zes nummers opnieuw opgenomen, die erg in de smaak vielen bij het publiek. Met name het bekende Asentele.
Cd. Back In Time: Asentele – Yakki Famirie. Label: D*Stars Record Company (2008), code: DK2098. Video
7- Greetings from Surinam, Moksie Patoe, The Best of Kaseko-Dance music.
Dit album is gewijd aan de ‘Kawina’ die in heel Suriname te horen is. Oorspronkelijk uitgevoerd door Creoolse jongens en mannen. De ene is de lead vocalist en de ander herhaalt het chorus. De instrumenten die daarbij gebruikt worden zijn alle soorten drums en een houten box waarop met een stok geslagen wordt. Kawina heet Kaseko als er trompetten worden toegevoegd aan zang en de drums. Beiden stijlen zijn bedoeld om op te dansen.
Cd. Greetings from Surinam, Moksie Patoe. Label: PMF Records (1992), code: 90 618-2.
8- B.B. met R. – Max Woiski Sr.
Woiski begon, in de jaren dertig, zijn eigen club ‘La Cubana’. In de Amsterdamse Leidsestraat trad hij op onder de naam José Baretto en speelde voornamelijk Latijns-Amerikaanse muziek. In de jaren vijftig schakelde hij over naar de Surinaamse muziek. In zijn orkest speelden onder meer Steve Boston (percussie) en Johnny de Miranda (conga, slagwerk, piano en zang). Zijn grootste hit was B.B. met R. (Bruine bonen met rijst). In de jaren zestig had Woiski zijn eigen productiemaatschappij MMP. Bekende artiesten die bij Woiski onder contract stonden waren onder anderen Ciska Peters en Edwin Rutten. Eind jaren zestig vertrok Woiski naar Majorca, waar hij een nachtclub kocht. Hij overleed in 1981.
Cd. B.B. met R. en andere poku’s van Max Woiski Sr. Label: Top Notch (2103), code: TNT316CD. Video
Met dank aan:
Muziekweb Rotterdam.