“Mariama”, een programma met Afrikaanse muziek. Congolese rumba en Soukous.
Vandaag een programma over de Congolese rumba en Soukous. Muziek voornamelijk afkomstig uit Zaire, de huidige Democratische Republiek van Congo ofwel DRC. De hoofdstad Kinshasa was heel lang een van de grootste wereldmuzieksteden. Er werd muziek gespeeld en gedanst in de verschillende clubs op populaire ritmes zoals de rumba-boucha, de kiri-kiri, de kwassa-kwassa etc.
Een belangrijk ingrediënt was de gitaar pickingstijl, de sublieme harmonieën en de dansritmes. Stijlen die de Congelose muziek hebben beïnvloed zijn onder andere: merengue, pachanga, cha cha cha, bolero etc. De Congolese rumba werd bijna onmiddellijk door andere Afrikaanse landen opgepikt dankzij de Pan-Afrikaanse radiozenders maar ook door een wijdverbreid distributie netwerk. De reden van de internationale belangstelling wordt wel toegeschreven aan de ritmische en vloeiende muzikale tongval van de Lingala taal, maar toch vooral aan de ‘Sebene’, waarin, het danstempo versnelt en de gitaren al improviserend naar een muzikale climax spelen.
Soukous (het woord komt van het Franse woord Secouer, dat schudden betekent) is een muzikale vorm uit de twee buurlanden Congo-Kinshasa en Congo-Brazzaville in het begin van de 20e eeuw. Het was oorspronkelijk de naam van een dans in de Congo rond 1960 maar is nu de naam voor de Afrikaanse rumba. Door de opkomst van opnamestudio’s en radiostations in de jaren ’40 en door de introductie van de elektrische gitaar kreeg de soukous een meer moderne klank.
In dit programma wordt er vooral aandacht besteed aan de Congolese Rumba en Soukous tussen 1956 – 1982.