Mariama | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner

Mariama

vr 1 jul 2022 20:00 uur

Muziek uit Guinée, Nigeria en Ghana, met onder andere Sekouba “Bambino” Diabaté en Sunny Adé, geselecteerd door Kees Schuil uit zijn verzameling Afrikaanse LP’s.

 

De uitzendmomenten van Mariama zijn met ingang van deze maand enigszins gewijzigd. In het vervolg wordt Mariama als volgt op vrijdag om 20:00 uitgezonden:

1e vrijdag van de maand: van programmamaker Kees Schuil;

2e vrijdag van de maand: geen Mariama;

3e vrijdag van de maand: van programmamaker Rob Lokin;

4e vrijdag van de maand: van programmamaker Stan Rijven.

 

 

De zanger en multi-instrumentalist Sekouba Diabaté wordt geboren in 1959 in het dorpje Kintinya, 25 kilometers van het stadje Siguiri, niet ver van de grens met Mali. Al op jonge leeftijd zingt hij bij lokale bandjes, en dan dringt president Sékou Touré, die zelf een groot muziekliefhebber is, erop aan dat hij gaat zingen bij Bembeya Jazz, de bekendste band uit Guinée.

Bembeya Jazz was in 1961 opgericht door onder meer Sekou Diabaté, destijds het jongste bandlid. Zij heetten toen Orchestre de Beyla en zij waren de lokale band van het stadje Beyla in Zuid-Guinée. In 1962 neemt het orkest de naam Bembeya Jazz aan. De gitarist Sekou Diabaté is geboren op 8 juli 1944 in Tiro, in de regio Faranah, in Centraal Guinée, niet ver van de grens met Sierra Leone. Als in 1983 de veel jongere Sekouba Diabaté bij Bembeya Jazz gaat zingen, dan moet er onderscheid gemaakt worden tussen de twee Diabaté’s. Sekouba krijgt als jongste de bijnaam “Bambino” (Italiaans voor “baby”), terwijl de oudste de bijnaam “Fast Fingers” krijgt. Wanneer in 1991 Bembeya Jazz ontbonden wordt, dan beginnen zowel Sekou “Fast Fingers” Diabaté als Sekou “Bambino” Diabaté een succesvolle solo carrière.

Sekou “Bambino” Diabaté komt uit een muzikale familie. Hij stamt af van griots, en is dus in Mande taal een djeli. Zijn moeder was zangeres, maar zij stierf toen hij 3 jaar oud was. Zij had veel liederen opgenomen en die werden gespeeld op de radio. Haar zoon luistert daarnaar, en dat wordt de voornaamste invloed op zijn muziekstijl. Zo is het nummer “Ka souma man” van de CD “Le destin”, uit 1993, een compositie van zijn moeder. Na het ontbinden van Bembeya Jazz gaat Sekou “Bambino” Diabaté ook zingen bij de Afrikaanse salsa band Africando. Op de CD “Gombo Salsa”, uit 1996, is het nummer “Apolo” een salsa versie van deze compositie van zijn moeder.

In 2013 produceert “Bambino” het album “The griot’s craft”, met vooral akoustische instrumenten, zoals kora, balafon, ngoni, mbolon, en gitaar. Op dit album staat ook het nummer “L’excision”, dat vrouwenbesnijdenis veroordeelt, en dat gedeeltelijk in het Frans is. Maar ook in zijn eerdere albums maakt hij al gebruik van deze akoestische instrumenten. Zoals in het nummer “Diommaya”, van de CD “Kassa” uit 1997. De zangeres die hier solo zingt, heet Kandja Kouyaté, en op deze CD speelt ook Sekou “Fast Fingers” Diabaté mee, op sologitaar.

Op zaterdag 2 juli 2022 treedt Sekou “Bambino” Diabaté op tijdens het Afrika Festival in Hertme, samen met zanger en gitarist Moh Kouyaté en de Guinea Music All Stars.

 

In een eerdere aflevering van Mariama (van 17 april 2020) was juju muziek van de Yorouba’s uit Zuid-West Nigeria te horen. Omdat tot 1982 juju musici gewend waren alle nummers op een LP-kant non-stop aan elkaar te spelen, is in die uitzending van elke juju LP alleen het begin gespeeld.

Hier is nu de gehele B-kant te horen van de LP “Volume 1”, van Sunny Ade & His African Beats.

De nummers heten achtereenvolgens:

Esubiri Ebo Mi

Nitori Awa

Sunny Koni Ku

Ejire Ara Isokun

Rod Publicity

De highlife nummers op Ghanese LP’s en CD’s duren vaak maar enkele minuten. Maar veel bands nemen in hun album ook een non-stop medley op van soms wel 7 nummers.

Van de Ashanti Brothers Band is hier een medley te horen van hun LP “Wo Yonko Da Ne Wo Da”

De medley bestaat uit de nummers:

Opε Yedi No Odɔ

Ɔpon Kɔkɔɔkɔ

Gyina Nkwanta Hwehwε Me Dear

Anoma A Ɔrekɔ

Kaa Bi Reba

Soms krijg je van Afrikaanse mensen te horen dat ze niet helemaal kunnen volgen waarom wij hun muziek zo leuk vinden, terwijl wij de tekst niet begrijpen. Sommige Afrikanen kunnen dan ook alleen die vocale muziek waarderen die in een taal is die zij verstaan. En inderdaad, bij sommige Ghanese medley’s en enkele Nigeriaanse juju LP’s, waar soms 25 minuten in hetzelfde ritme wordt doorgespeeld, zou de muziek vast interessanter worden als je de tekst zou kennen.

 

  1. Sekouba “Bambino” Diabate: Banko Ka, auteur Sekouba “Bambino” Diabaté,
    CD Le destin, 1993, Munich Records OA 202, 4’12
  2. Sekouba “Bambino” Diabate: Ka souma man, auteur: de moeder van Sekouba “Bambino” Diabaté, CD Le destin, 1993, Munich Records OA 202, 4’23
  3. Sekouba “Bambino” Diabate: L’excision, CD The griot’s craft, 2013,
    Sterns Africa STCD1117, 5’16
  4. Sunny Ade & His African Beats: B-kant, LP Volume 1, auteur Sunny Ade, 1974, Sunny Alade Records SALPS 1, 18’08
  5. Ashanti Brothers Band: medley Opε Yedi No Odɔ, LP Wo Yɔnko Da Ne Wo Da, 1976, Philips-West African Records 6354 008, 15’15
  6. Africando: Apolo, auteur Sekouba “Bambino” Diabaté, CD Gombo Salsa, 1996, Sterns Africa STCD 1071, 4’29
  7. Sekouba “Bambino” Diabaté: Diommaya, auteur Sekouba “Bambino” Diabaté, CD Kassa, 1997, Sterns Africa STCD 1074, 9’15

 

Met dank aan Muziekweb.

 

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan