Wereldmuziek NL! Afl.11
Wereldmuziek NL! is een serie uitzendingen over de waaier aan in Nederland gemaakte muziekgenres die gerekend worden tot het uitgebreide gebied van de wereldmuziek.
Wereldmuziek is sinds de jaren tachtig de verzamelterm voor volksmuziek (ook wel traditionele muziek), niet-westerse klassieke muziek, niet-westerse popmuziek en de mengvormen daarvan.
In deze aflevering de compilatie-cassette ‘World-beats made in Holland I’ van Multi Music Federation (MMF) uit 1990.
De stichting Multi Music Federation is in 1989 opgericht als samenvoeging van de Surinam Music Association (SMA) en Barak G, een organisatie voor Molukse muziek. SMA werd in 1980 opgericht om meer aandacht te genereren voor Surinaamse en Antilliaanse muziek. SMA timmerde behoorlijk aan de weg met onder meer de organisatie van concerten, de productie van zo’n 12 geluidsdragers, een 3-delige muziekdocumentaire voor de NOS en een boek over Surinaamse muziek. De samenvoeging van beide organisaties in 1989 was een voorwaarde voor subsidiering door het ministerie van WVC. Vanaf 1983 was er een categoriaal (specifieke) budget voor kunstuitingen migranten. De opdracht van de fusieorganisatie was het stimuleren, ontwikkelen en professionaliseren van de muziek van immigranten in Nederland. Door interne problemen en het te ruime werkterrein werd MMF al in het derde jaar opgeheven. Hoewel de Raad voor Cultuur in haar cultuurnota 2005-2008 opnieuw heeft gepleit voor het belang van een kenniscentrum niet-westerse muziek is het in de jaren daarna niet meer gelukt een dergelijke organisatie van de grond te krijgen.
MMF heeft in het korte bestaan weinig (digitale) sporen nagelaten, maar wel twee compilatie-cassettes uitgebracht met wereldmuziek van Nederlandse bodem. Op cassette I staat muziek van de volgende groepen:
P.I. Man & Memre Buku, een big band met een mix van Surinaamse, Carribische en Afro-stijlen.
Marlene Waal, een onder Surinamers bekende zangeres, speelt een breed scala aan Afro-stijlen met haar band Nature.
Opo Doti speelt kawina, één van de unieke Afro-Surinaamse traditionele stijlen.
Ponda O’Bryan en zijn groep Sosoba met Surinaamse meester drummers.
Cosmo Stars speelt kaseko, een unieke Surinaamse populaire muziekstijl, door mensen uit de stad ontwikkeld uit de traditionele kawina.
Djinti is een Surinaamse schilder, dichter en zanger.
Ronald Snijders, alom gerespecteerd als één van Surinaamse top musici/componisten. Hij maakte verschillende albums met Quartz met een mengsel van kaseko, funk en jazz.
Surinaamse musici ontwikkelden op basis van de Surinaamse stijlen hun eigen jazzvariant: Paramaribop of p-bop, met Fra Fra Sound en Surinam Music Ensemble als belangrijkste vertegenwoordigers.
Tumak Humak speelt de Surinaamse populaire muziekstijl kaseko.
Indian Diamonds is een van de toonaangevende Hindostani bands die de zogenaamde Hindipop spelen.
Dhroeh Nankoe is een van de bekendste Hindostani man-stemmen.
Wechm combineert klassieke Arabische muziek met hedendaagse geïmproviseerde muziek, populaire rai-muziek en traditionele muziek als Gnaoua en Rwaïs.
‘World-beats made in Holland I’ compilatie-cassette samengesteld door Multi Music Federation (MMF) in 1990.
01. P-I MAN & MEMRE BUKU – Be Be Bong (lmro E. Belliot)
02. MARLENE WAAL – Papa Dem Na (M. Waal)
03. OPO DOTI – A Singele (Opo Doti)
04. SOSOBA – Lenge Lenge (E. Groenhart)
05. COSMO STARS – Mooi Lobi (M. Lee A Fong)
06. DJINTI – M’Sopote (R. van Bosse, arr. F. Douglas)
07. RONALD SNIJDERS – Bakadjari (R. Snijders)
08. FRA FRA SOUND – Akrema (V. Henar)
09. SURINAM MUSIC ENSEMBLE – Toko Toko (F. Douglas)
10. TUMAK HUMAK – Kaseko Medley (trad/arr. C. Snijders)
11. INDIAN DIAMONDS – Natjo Toembhie (Shaheed)
12. DHROEH NANKOE – Holi (K. Bhandhu/P. Saidi)
13. WECHM – Jazarief Attoel (Najib/Kamail Abid)