Dit jaar is er bijzonder veel aandacht in Nederland voor de Turkse en Ottomaans cultuur. Een goede gelegenheid om een kijkje te nemen in de rijke Ottomaanse klassieke muziektradities.
De Ottomaans klassieke muziek kende een bloeiperiode in de 18de eeuw. In deze gouden eeuw heeft de Ottomaans muziek een eigen geluid ontwikkeld. De periode begint met componisten als Buhurizade Itri (1640?-1711) en Hammamizade Ismail Dede Efendi (1778-1846). In dit tijdperk waren sultans en prinsen zelf grote muzikanten of zeer geïnteresseerd in de muziek (bijvoorbeeld Sultan Selim III 1761-1808 en prins Dimitri Kandemir 1673 – 1723). Ook de hoge status van de Mevlevi Soefi Orde, opvolgers van de mysticus Djelal Eddin Roemي (1207-1273in het Ottomaans hof, is typerend voor die tijd. De muziek stond centraal in deze soefi orde en de muzikanten hebben grotendeels bijgedragen aan het Ottomaans klassieke repertoire. Daarnaast kwam het hof van de sultan in aanraking met getalenteerde muzikanten van diverse culturele achtergronden uit landen die onder Ottomaans bestuur kwamen (Griekse, Armeense, Zuidoost Europese, Balkan en Arabische).
We gaan luisteren naar composities van twee belangrijke muzikanten uit de 18de eeuw, die aan het hof speelden van onder andere sultan Selim III Isak Tanburi en Hanende Zacharia.
Ook gaan we luisteren naar een van de belangrijkste klassieke Ottomaans componisten aller tijden: Hammamizade Ismail Dede Efendi geboren in Istanbul 1778 en overleden in Mekka in 1864.
Vanaf de tweede helft van de 19de eeuw heeft de Ottomaanse muziek wat veranderingen ondergaan. Bijvoorbeeld in de instrumenten. In plaats van de Europese viool werd er meer gebruik gemaakt van de Turkse kementsje. De santur werd ook bijna vervangen door de kanun. De muziek werd wat sneller en populairder. Van deze laatste periode gaan we luisteren naar de muziek van de veelgeprezen muzikant Cemil (Djemil) Tanburi Bey (1873-1918).
Playlist:
Isaak Tanburi
verschillende composities uitgevoerd door het Bezmara Muziek Ensemble o.l.v. Fikret Karakaya, 25:00
Ismail Dede Efendi
– Verschillende klassieke liederen, 19:00
– Instrumentale Mevlevi Ayin (Soefi ceremonie) in de maqâm Fareh-faza, 34:00
Improvisaties en composities van Dede, Zeki Mehmed Aga, Mesud Djemil uitgevoerd door het ensemble van Necdet Yasar met de ‘ud virtuoos Munir Nurettin Beken, 36:00