Aflevering 2 van de serie: Encore! Trío Los Panchos – De beginjaren 1944-1950
Een vervolg op de eerder uitgezonden serie over het beroemde Trío Los Panchos, dus een Encore’, met dit keer – in drie afleveringen – aandacht voor de vroegste periode van het trio.Samengesteld door Henk Braaksma
Aflevering 1 kunt u hier terugluisteren
Trío Los Panchos was wereldwijd het bekendste en langst bestaande Mexicaanse trio van de romantische bolero. Het trio, dat ruim vijftig jaar bestond, werd opgericht in het oorlogsjaar 1944 door de boezemvrienden Alfredo Gil (Alfredo Bojalil Gil) en Chucho Navarro (Jesús Navarro Moreno). Zij haalden de Portoricaan Hernando Avilés erbij en toen was het trio geboren. Het was het begin van een wereldwijde rage, vooral in Zuid-Amerika maar ook daarbuiten waar honderden, zo niet duizenden trio’s werden opgericht om het trio te imiteren. In Nederland werden ze pas bekend na deze beginperiode. Hun prilste begin is mede daardoor lang onderbelicht gebleven. Deze driedelige serie brengt daar verandering in.
Deze tweede aflevering over de beginjaren van het trio begint met de bolero “Ay, mi vida”, dat werd opgenomen in 1949. De leadzanger was toen Hernando Avillés waarmee al heel Zuid-Amerika werd bereisd. Eigenaardig genoeg waren ze toen helemaal nog niet actief in México zelf. Hoewel ze natuurlijk wél de bekendste Mexicaanse liederen speelden. Het tweede lied is echter afkomstig uit Cuba, een guaracha: “El guarapo”.
Tijdens de kerstdagen speelde het trio zelfs Kerstliederen. Een mooi voorbeeld is son-huasteco “Navidad y Año nuevo” dat werd gecomponeerd door Chucho Navarro. Daar bleef het niet bij. Het succesvolle trio nam ook Chileense muziek op in het repertoire, zoals de tonada “Oro purito”. De Cubaanse son “Chon, chon, chon” werd met een orkest opgenomen.
Bolero’s hoorden nog niet tot het standard repertoire, maar ze speelden die al wel. Een voorbeeld is “Problema”. Op de onvervalst Mexicaanse corrido “Allá en el Rancho Grande”, – dat toen al wereldwijde bekendheid genoot – wordt het trio weer begeleid door een orkest, net als bij de guaracha uit Venezuela: “Quién mató a Consuelo” (Wie heeft Consuelo vermoord).
Als je uit de familie Bojalil Gil of zelfs uit de familie Martínez Gil kwam, dan kwam je uit de muzikaalste families van Mexico. Broers en zussen, neven of nichten, ze speelden allemaal in elkaars ensembles, nog vóór het Trio Los Panchos werd opgericht. En je moet van goeden huize komen om ze allemaal uit elkaar te houden. De afspeellijst gaat verder met een bolero, een corrido-cantinero en een canción-bolero, allemaal opgenomen in de late jaren 1940: “Eternamente”, “Pelaos éstos” en “Qué bonito”.
Ook Chucho Navarro bevond zich in de vriendenkring van de Gil-familie. Hij was medeoprichter van het Trío en zou tot het einde deel blijven uitmaken van deze wereldwijde succesformatie. Dat succes was mede te danken aan het feit dat Chucho Navarro ook een begenadigd componist van heel beroemde bolero’s was. “Te espero” is er daar één van. De lijst gaat daarna verder met de huapango “Pelea de gallos” en dan weer een guaracha, getiteld “Pensé que no”.
De bolero was zoals gezegd in de begintijd nog niet het hoofdthema van het trio. In het westen was de bolero zelfs nog niet als zodanig bekend. Op de afspeellijst volgt een son-huasteca “Pro-co-ton” gevolgd door, jawel, een bolero “Tú bien lo sabes”.
Deze tweede aflevering uit de serie wordt afgesloten met een corrido “Por ellas (y aunque mal paguen)”, gevolgd door de guaracha “Silverio, Facundo y la luna” (met extra orkestbegeleiding) en tóch nog een bolero “Una traición”.
Volgende keer de derde aflevering, alweer de laatste in deze serie over de vroegere jaren van Trío Los Panchos.
Afspeellijst
- Ay, mi vida, bolero (Gabriel Luna de la Fuente) (Avilés) 2’32
Columbia 6488-X (1949)
- El guarapo, guaracha (Avilés) 2’37
(1948)
- Navidad y Año nuevo son huasteco (Chucho Navarro) (Avilés) 2’56
Columbia 6516-X B (1950)
- Oro purito, tonada (Avilés) 2’06
- Chon, chon, chon, son (Marcelino Guerra) cn Orquesta Columbia (Avilés) 2’59
(1946)
- Problema, bolero (Mario Tereso Chevalier) (Avilés) 2’38
Columbia 6571-X) – (1949)
- Allá en el Rancho Grande, corrido (Avilés) 2’41
(1945)
- Quién mató a Consuelo, guaracha con orquesta (José Reima) (Avilés) 2’31
Columbia 6255 (1948)
- Eternamente, bolero (A.Harris-Chucho Navarro) (Avilés) 2’37
Colubia 6572-X
- Pelaos éstos, corrido-cantinero 1 (Avilés) 2’28
- Qué bonito, corrido (Avilés) 2’00
- Te espero, bolero (Chucho Navarro) (Avilés) 2’46
Columbia 6434-X (1949)
- Pelea de gallos, huapango (Juan S. Garido) (Avilés) 2’51
Columbia 6523-X (1946)
- Pensé que no, guaracha (Alfredo Sabbat, Alfredo Gil) (Aviés) 2’54
Columbia 6336-X (1946)
- Pro-co-ton, son-huasteca (Chucho Navarro) (Avilés) 2’42
Columbia 6209-X (1946)
- Tú bien lo sabes, bolero (Guillermo Venegas Llovera) (Avilés) 2’43
Columbia 1787-C + 6561-X (1950)
- Por ellas (y aunque mal paguen), corrido (Chucho Navarro) (Avilés) 2’38
Columbia 1223-C (1946)
- Silverio, Facundo y la luna, guaracha (Avilés) 3’00
- Una traición, bolero (Claudia Estrada) (Avilés) 2’45
Columbia 1438-C (1949)