In deze aflevering de beste nieuwe oude muziek van 2016 volgens samensteller Maurice Dumont. Heruitgaven van obscure en verloren gewaande nummers, maar ook enkele nieuwe nummers, die dankbaar gebruik maken van oude muziek. We draaien dit uur non-stop muziek, maar hieronder lees je per titel een korte toelichting.
1. Dennis Coffey. Fuzz. (Dennis Coffey). 8:17.
Dennis Coffey was in de jaren zestig en zeventig een veelgevraagde sessiegitarist en hij is dan ook op talloze soul- en funkhits uit die jaren te horen. Zijn eigen hitje “Scorpio” is wereldberoemd doordat het in talloze hiphopnummers werd gesampled. Samen met Mike Theodore produceerde hij de albums van Sixto “Sugarman” Rodriguez. Onlangs verscheen de lp “Hot Coffey In The D” met een verloren gewaande live-opname, waarop Coffey zich laat begeleiden door organist Lyman Woodard en drummer Melvin Davis.
2. M.A.K.U. Soundsystem. Happy Hour. (Maku Soundsystem). 5:44.
M.A.K.U. Soundsystem is een Newyorkse band van Colombiaanse immigranten. Hun album “Mezcla” is een smeltkroes van Zuid-Amerikaanse stijlen, zwoele funk en stadse hiphop. Het resultaat komt bij vlagen verrassend dicht in de buurt van het door balkanmuziek geïnspireerde werk van artiesten als Shantel en het Nederlandse Projekt Rakija of het Algerijns-Franse muziekamalgaam van Mano Negra.
3. Angel Rada. Panico a Las 5 A.M.. (Angel Rada) 5:34.
Angel Rada is een Venezolaanse synthesizerpionier. Hij werd geboren in Cuba en groeide op in Venezuela. In de jaren zeventig studeerde hij electronische muziek in München, Duitsland, en kwam in contact met Klaus Schulze. In 1980 keerde hij terug naar Venezuela en nam daar de lp “Upadesa” op. Van dit album komt dit bijzondere nummer, dat ook verscheen op de SoulJazz-verzamelaar “Venezuela 70”.
4. SoulBrigada. Hustleman. (Alex D., Fabio V.) 5:17.
“Hustleman” staat op de eerste release van het Matasuna-label en is perfect voor de dansvloer. Welk nummer SoulBrigada hiervoor onder handen heeft genomen, blijft vooralsnog onduidelijk.
5. Afrobot. Indian Reggae. (Roeland Otten) 5:26.
Hetzelfde geldt voor “Indian Reggae”, waarvoor Afrobot, alias de Nederlandse producer Roeland Otten, een obscure Bollywood-track in 150 stukjes knipte en weer aan elkaar plakte met deze dansvloerkraker als resultaat.
6. Alma Negra. Fula Flute (Esa & Santori Live MIx). (Dario Rohrbach, Dersu Figueira, Mario Robles) 6:10.
Alma Negra is een Zwitsers trio dat al diverse Afrikaans getinte dance tracks uitbracht op het Zweedse Basic Fingers-label. Deze remix van Fula Flute verscheen op het eerste deel uit de reeks “Digger’s Workout”.
7. John Heartsman & Circles. Mr. Magic (Fryers Edit). (John Heartsman) 5:01.
John Heartsman is net als Dennis Coffey een sessiemuzikant die op talloze hits te horen is, maar zelf vrij onbekend bleef. Eind jaren zeventig bracht hij in eigen beheer een lp met eigen werk uit, die inmiddels een veelgezocht collector’s item is. Het Schotse label Athens Of The North bracht dit jaar twee nummers van Heartsman op single uit.
8. Pat Thomas & Marijata. I Can Say. (Pat Thomas) 5:29.
Op de driedubbele Pat Thomas-verzamel-lp, die Strut dit jaar uitbracht, valt heel wat te ontdekken, maar het werk dat hij opnam met de funkband Marijata steelt toch vooral de show. Briljante, uiterst dansbare tracks, kraakhelder opgenomen. “I Can Say” staat helaas alleen op de cd-uitgave.
9. Gabelo. Wokunyeya. (?) 3:40.
De West-Afrikaanse goudkust blijkt keer op keer een muzikale goudmijn. Het Hot Casa-label brengt ons muziek uit Togo, dat Westelijk van Nigeria ligt, tussen Ghana en Benin. “Wokunyeya” van Gabelo is, met zijn fluweelzachte refreintje, zonder meer de fijnste ontdekking op deze verzamelaar: zo catchy en poppy dat het bijna Latijns-Amerikaans aandoet.
10. Ibo Combo. Souffrance. (Ibo Combo) 5:44.
Op het nieuwe Ostinato Records-label verscheen deze prachtige verzamelaar met Haïtiaanse muziek. Het Ibo Combo werd in New York opgericht door aldaar studerende Haïtianen. Ze namen vier lp’s op. Daarna gingen de leden hun eigen weg, die hen in de meeste gevallen weer terug leidde naar Haïti.
11. Rive Gauche. Walking… (Gilles Peterson Remix). (Alexandre Destrez) 4:13.
Alexandre Destrez alias Rive Gauche is een Franse pianist die onder andere optrad met St. Germain. DJ Gilles Peterson maakte voor hem deze geweldige breakbeat remix, die ons terugbrengt naar de jaren negentig. Alleen op zeer gelimiteerd vinyl verschenen en dat is eigenlijk wel zonde.
Bronnen:
01: Hot Coffey In The D. Resonance Records – HLP-9024.
02: Mezcla. Glitterbeat – GBLP 034.
03: Venezuela 70 – Cosmic Visions Of A Latin American Earth – Venezuelan Experimental Rock In The 1970’s. Soul Jazz Records – SJR LP335.
04: Matasuna Rec. Pres. Afreaka! Matasuna Rec. – msr001
05: Time To Set The Night On Fire. AM – 01AM.
06: Digger’s Workout Part 1. Basic Fingers – FINGERLP001.
07: Mr Magic. Athens Of The North – AOE 020.
08: Coming Home (Original Ghanaian Highlife & Afrobeat Classics 1967-1981). Strut – STRUT147LP.
09: Togo Soul 70. Hot Casa Records – 047 LP.
10. Tanbou Toujou Lou: Meringue, Kompa Kreyol, Vodou Jazz & Electric Folklore from Haiti 1960 – 1981. Ostinato Records Llc – OSTLP001.
11. Walking…. BBE Records.