In deel 3 de dubbel CD World Music in the Netherlands, een promotiealbum bedoeld voor buitenlandse radiostations, samengesteld door de Wereldomroep in 1995. Gevolgd door muziek van de CD De Mix, een serie TV uitzendingen van IKON/KRO uit 1995
Wereldmuziek NL! is een serie uitzendingen over de waaier aan in Nederland gemaakte muziekgenres die gerekend worden tot het uitgebreide gebied van de wereldmuziek.
Wereldmuziek is sinds de jaren tachtig de verzamelterm voor volksmuziek (ook wel traditionele muziek), niet-westerse klassieke muziek, niet-westerse popmuziek en de mengvormen daarvan.
De Wereldomroep zorgde vanaf haar oprichting in 1947 voor ‘Holland Promotie’, hetzij vanuit politieke overwegingen, hetzij vanuit economische overwegingen zoals programma’s over de Nederlandse industrie, landbouw en bloementeelt, hetzij vanuit culturele overwegingen. Cultuurgoed behelsde de promotie van Nederlands taal en letterkunde en alle vormen van in Nederland geproduceerde muziek, licht, jazz, klassiek.
Dat begint met de promotie van het Concertgebouw, al snel gevolgd door de promotie van Nederlandse componisten, het Radio Filharmonisch Orkest en het Kamerkoor.
Begin jaren zestig start een lange traditie in het opnemen en promoten van jazzmuziek en folkloristische muziek voor de taalredacties, waaronder opnames van Surinaamse en Antilliaanse bands voor de Caribische Afdeling. Eveneens werden opnamen van grote orkesten en festivals gemaakt. Maar ook kleine orkesten en ensembles en diverse populaire orkesten worden opgenomen. De opnamen werden beschikbaar gesteld aan buitenlandse stations via de transcriptiedienst en later de muziekafdeling.
In 1995 zond de IKON/KRO het TV-programma de Mix uit, een vierdelige serie over de invloed van wereldmuziek op de Nederlandse popcultuur.
In de eerste aflevering aandacht voor de muziek uit Afrika, met interviews en optredens van de Zuid-Afrikaanse zangeres Thoko Mdlalose, de Burundese zangeres Khadja Nin en de Nederlandse popgroep Kuni Kids.
In de tweede aflevering muziek uit Suriname, met interviews en optredens van Ondro Feni en Tony Scott & Ingie-Kawina Band Pawana.
In de derde aflevering muziek uit het Middellandse Zeegebied, met interviews en optredens van Cheb Ashraf, Railand en Dilan.
In de vierde aflevering muziek uit Azië, met interviews en optredens van de Indian Eagles en de Moluccan Moods Orchestra.
De optredens zijn opgenomen in Akhnaton, Amsterdam. De muziek is ook vastgelegd op CD (De Mix IKON/KRO 1995, geen handuitgave).
World Music in the Netherlands / CD Wereldomroep (1995)
- Paolo Prata’s Grupo Tanga
– OBI OBA (Djavan)
CD1 nr.14. Samba - Mexico Lindo – LA CIGARRA (R. Perez y soto)
CD1 nr. 15. Mariachi - Tango Cuatro – RECUERDO (0. Pugliese/Co Castillo)
CD1 nr. 16. Argentinian Tango - European Danzon Orchestra
– JOVENES DEL RITMO (L. López)
CD1 nr. 17. Cuban danzon - André Mosis – ALEKE
CD2 nr. 11. Surinamese forest creole rhythms - Irama – LAGU PETEGAK BATEL
CD2 nr. 12. Balinese woyang gamelan - Bagnun Trisna Budaya – KEBO GIRO
CD2 nr. 13. Surinam Javanese gamelan
De mix / CD IKON KRO (1995) - nr. 1 Amadayimani – Thoko Mdlalose
- nr. 2 Sambolero Mayi Son – Khadja Nin
- nr. 3 Wat voor Wereld – Kuni Kids
- nr. 4 Tak Tak Sani – Ondro Feni
- nr. 5 Mawi – Tony Scott & Ingie-Kawina Band Pawana
- nr. Yenes – Cheb Ashraf