Aflevering 6: muziek door de Conamus, WO en NPI.
Wereldmuziek NL! is een serie uitzendingen over de waaier aan in Nederland gemaakte muziekgenres die gerekend worden tot het uitgebreide gebied van de wereldmuziek.
Wereldmuziek is sinds de jaren tachtig de verzamelterm voor volksmuziek (ook wel traditionele muziek), niet-westerse klassieke muziek, niet-westerse popmuziek en de mengvormen daarvan.
In deze aflevering de compilatie-CD Dutch World, een promotiealbum bedoeld voor buitenlandse radiostations, in 2002 samengesteld door Radio Nederland Wereldomroep i.s.m. Conamus en Nederlands Pop Instituut (NPI).
=Unieke collecties=
Er is in Nederland een aantal unieke collecties opgebouwd met opnamen van niet-westerse en multiculturele muziek. Een deel van deze opnamen behoort tot het koloniale erfgoed en is gemaakt door bestuursambtenaren, zendelingen, missionarissen en wetenschappers. Ook van de postkoloniale tijd worden er opnamen bewaard die soms het enige klinkende bronnenmateriaal vormen voor een aantal historische muziekstijlen. Zij bevinden zich in de collecties van diverse semi-publieke instellingen en de verzamelingen van verenigingen en particulieren. Vanaf de jaren negentig zijn de meeste groepen zelf cd’s gaan maken. Er bestaan enkele compilatie-cd’s die niet voor de handel zijn gemaakt. De in de vorige afleveringen uitgezonden dubbelCD World Music in the Netherlands (Stoa/Wereldomroep 1995), de CD De Mix (IKON/KRO1995) en de CD Holland Rocks, een compilatie CD van het Nationaal Pop Instituut uit 1991.
Stichting Conamus heet sinds 1 maart 2006 Stichting Buma Cultuur, een instantie die zich bezighoudt met ondersteuning en promotie van Nederlandse muziek.
De organisatie voert daartoe – samen met een groot aantal partners in binnen- en buitenland – projecten uit die Nederlandse muziek ten goede komen en wordt daarbij ondersteund door de Nederlandse auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra.
Buma Cultuur organiseert jaarlijks evenementen zoals het Amsterdam Dance Event, het Noorderslag Festival de Dag van de Nederlandse jazz en de Muzikantendag. Daarnaast neemt men deel aan internationale muziekconferenties om op die manier de export van Nederlandse muziek te bevorderen.
De Wereldomroep zorgde vanaf haar oprichting in 1947 voor ‘Holland Promotie’, met de promotie van Nederlands taal en letterkunde en alle vormen van in Nederland geproduceerde muziek, licht, jazz, klassiek. Dat begint met de promotie van het Concertgebouw, al snel gevolgd door de promotie van Nederlandse componisten, het Radio Filharmonisch Orkest en het Kamerkoor.
Begin jaren zestig start een lange traditie in het opnemen en promoten van jazzmuziek en folkloristische muziek voor de taalredacties, waaronder opnamen van Surinaamse en Antilliaanse bands voor de Caribische Afdeling. Eveneens werden opnamen van grote orkesten en festivals gemaakt. Maar ook kleine orkesten en ensembles en diverse populaire orkesten worden opgenomen. De opnamen werden beschikbaar gesteld aan buitenlandse stations via de transcriptiedienst en later de muziekafdeling.
Het Nationaal Pop Instituut (NPI) was een organisatie die zich inzette voor de ontwikkeling en kwaliteit van de Nederlandse popmuziek. Hierbij ging het om alle soorten popmuziek: van pop en rock tot hiphop, urban, dance, crossover en wereldmuziek. Het werd opgericht in 1975 als Stichting Popmuziek Nederland en werd sinds 1977 gesubsidieerd door de rijksoverheid. In 1997 veranderde de naam in Nationaal Pop Instituut. Per 1 januari 2008 ging het NPI op in Muziek Centrum Nederland (MCN). Toen het MCN werd opgeheven heeft het NPI een groot deel van zijn uitgebreide archieven overgedragen aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Het NPI heeft in de loop der jaren enkele compilatie-albums uitgebracht met naast popmuziek ook wereldmuziek van Nederlandse bodem.
=Dutch World 2002 (RN Music MWCK1)=
- Echándole (4:23), Gerardo Rosales
- Wals voor Thijs (4:29), Maalstroom
- Kh’aita Rimashk’ani (4:59), Zumbayllu
- Dead As a Dodo (1:29), Pekel
- Digily You (6:26), Legerstee & Greve
- Valse Atlantique (4:45), Hans Houckes
- Grandma Ska (3:45), Rude Rich and the High Notes
- Adiós a la Pasión (5:55), La Flor Azul
- Abo Daylight (3:42), Althea W
- My Friend Samir (5:45), Jan Wouter Oostenrijk
- Et voilà (5:52), Joshua Samson & Audible Lifestream
- Tsiganeshti (3:00), Otazoj Klezmerband
- Korsow (4:35), Ronald Snijders