Wereldmuziek NL!
Aflevering 8: Muziek door Conamus, WO en NPI
Wereldmuziek NL! is een serie uitzendingen over de waaier aan in Nederland gemaakte muziekgenres, die gerekend worden tot het uitgebreide gebied van de wereldmuziek.
Wereldmuziek is sinds de jaren tachtig de verzamelterm voor volksmuziek (ook wel traditionele muziek), niet-westerse klassieke muziek, niet-westerse popmuziek en de mengvormen daarvan.
Er is in Nederland een aantal unieke collecties opgebouwd met opnamen van niet-westerse en multiculturele muziek. Zij bevinden zich in de collecties van diverse semi-publieke instellingen en de verzamelingen van verenigingen en particulieren. Vanaf de jaren negentig zijn de meeste groepen zelf cd’s gaan maken. In de loop der jaren zijn er door muziekorganisaties ook compilatie-cd’s gemaakt, die niet voor de handel zijn bedoeld.
In deze aflevering de compilatie-CD Dutch World 2004, een promotiealbum bedoeld voor buitenlandse radiostations, samengesteld door Radio Nederland Wereldomroep i.s.m. Conamus en het Nederlands Pop Instituut (NPI).
Stichting Conamus (sinds 1 maart 2006 Stichting Buma Cultuur) is een organisatie die zich bezighoudt met ondersteuning en promotie van Nederlandse muziek. Buma Cultuur organiseert jaarlijks evenementen als het Amsterdam Dance Event, het Noorderslag Festival de Dag van de Nederlandse jazz en de Muzikantendag. Daarnaast neemt men deel aan internationale muziekconferenties om op die manier de export van Nederlandse muziek te bevorderen.
Begin jaren zestig start de Wereldomroep een lange traditie in het opnemen en promoten van jazzmuziek en folkloristische muziek voor de taalredacties, waaronder opnamen van Surinaamse en Antilliaanse bands voor de Caribische Afdeling. Eveneens werden opnamen van grote orkesten en festivals gemaakt. Maar ook kleine orkesten en ensembles en diverse populaire orkesten werden opgenomen. De opnamen werden beschikbaar gesteld aan buitenlandse stations via de transcriptiedienst en later de muziekafdeling.
Het Nationaal Pop Instituut (NPI) was een organisatie die zich inzette voor de ontwikkeling en kwaliteit van de Nederlandse popmuziek. Per 1 januari 2008 ging het NPI op in Muziek Centrum Nederland (MCN). Toen het MCN werd opgeheven heeft het NPI een groot deel van zijn uitgebreide archieven overgedragen aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Het NPI heeft in de loop der jaren enkele compilatie-albums uitgebracht met naast popmuziek ook wereldmuziek van Nederlandse bodem.
Dutch World 2004 (COS 111)
- Matchmakers (5:06) traditional from Bulgaria R’chestra
- Kufamba (3:23) E. van der Westen, L. Mhlanga
Eric van der Westen/Louis Mhlanga, Special guest Habib Koité - Bajo el cielo (2:52) el Periquin, arr. J. A. Amargos, El Periquín
- Pajelia (5:49) Droeh Nankoe, Droeh Nankoe
- Overture (3:33) Leonard Bernstein
Nueva Manteca - Bulan pakai pajong (4:48) trad. from Moluccas, arr. M. Rugebregt, Maurice Rugebregt
- Tintol (4:16) Angelito Ortet, Rabasa
- Arapski Çoçek (4:04) trad., arr. Waarschuwing voor de Scheepvaart.
- Sol del Caribe (3:54) Teye, Teve & Belen
- Second Call (5:25) P. van Kemenade, lyrics: Les Freres Guissé
Les Frères Guissé & Paul van Kemenade Quintet - Rave (5:30) Steven Kamperman, Steven Kamperman’s Mot
- Selam olsun (5:11) Steven Kamperman, Behsat Üvez, Yunus Emre, Barána & Co
- El Corrido (1:55) traditional, De Wereldband
- Blue Wedding (4:07), Akos Laki, Global Village Orchestra